Közélet

Fidesz: új korszak kezdődik a családok életében a gyed extrával

Fidesz: új korszak kezdődik a családok életében a gyed extrával

2014. január 3., péntek
Fidesz: új korszak kezdődik a családok életében a gyed extrával

A január 1-jén hatályba lépett gyed extrával új korszak kezdődik a családok életében 2014-ben - mondta Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint az európai uniós szinten is egyedülálló gyed extra óriási lehetőség az édesanyáknak, hiszen nem kell választaniuk a gyermekvállalás és a munka között. A legfrissebb statisztikai adatokkal kapcsolatban - amelyek szerint tavaly szeptember-novemberben a 15-64 éves nők körében a foglalkoztatási ráta 1,0 százalékponttal 53,7 százalékra javult -

Pelczné Gáll Ildikó

hangsúlyozta, hogy a gyed extrával erősödhet a kedvező trend, tovább emelkedhet a női foglalkoztattak 1 millió 825 ezres száma. Kifejtette: a január 1-jén hatályba lépett új intézkedésekkel gyes és gyed folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után. A törvény része az is, hogy testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például egy időben két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek. A harmadik intézkedés a diplomás gyed bevezetése, a negyedik pedig a három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztató munkaadók újabb adókedvezménye. Utóbbi lépés lehetővé teszi, hogy "végre a vállalkozói érdek és az anya érdeke egy közös tengely mentén haladjon" - fogalmazott a Fidesz alelnöke. Pelczné Gáll Ildikó arra is felhívta a figyelmet, hogy 2009-ben 26 600 bölcsődei hely volt az országban, 2012-ben pedig már ennél mintegy tízezerrel több, és ezt idén további háromezerrel akarják növelni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.