Bulvár

Elhunyt a II. világháború legkitartóbb katonája

Elhunyt a II. világháború legkitartóbb katonája

2014. január 17., péntek
Elhunyt a II. világháború legkitartóbb katonája
onoda-quits

91 éves korában, egy tokiói kórházban meghalt Onoda Hiró, a második világháború veteránja. Hiró arról vált híressé, hogy még Japán kapitulációja után is folytatta a háborút: harminc éven át bujkált a Fülöp-szigetek dzsungeleiben, és folytatta a harcot. Nem hitte el, hogy vége a háborúnak.

Onodát

partizánakciók végrehajtására képezték ki. Háromfős egységével 1944-ben küldték a Fülöp-szigeteki Lubang-szigetre, hogy vegyék fel a harcot az amerikai csapatokkal. Parancsba adták neki, hogy sose adja meg magát, és tartson ki, míg megérkeznek a japán katonák. Az osztag létezésére 1950-ben derült fény, miután az egyik katona megszökött. Ezután röpcédulákat szórtak repülőgépekről, hogy tudassák az osztagparancsnokkal: a japán császári hadsereg kapitulált, a háború öt éve véget ért. Onoda viszont a röpcédulázást az ellenség megtévesztő akciójának hitte, ezért nem adta fel a harcot: továbbra is figyelte a katonai létesítményeket, és több mint harminc katonát és civilt ölt meg. Miután az osztag egyik tagja meghalt, Onoda az utolsó megmaradt társával folytatta a harcot. Tokió és Manila tíz éven át hiába kereste őket. 1959-ben felhagytak a kutatással, mert azt hitték, a katonák már meghaltak. 1972-ben viszont a kétfős osztag újabb támadást indított; ebben Onoda bajtársa meghalt, de ő maga túlélte az akciót. A japán kormány ekkor egy kutatócsoporttal a katona egyik családtagját is a Fülöp-szigeteki őserdőbe küldte, hogy rábeszélje Onodát a megadásra. Az alhadnagy neki sem hitte el, hogy már vége a háborúnak. Végül egy kalandor – akit Onoda először agyon akart lőni – megpróbálta elmagyarázni neki, hogy véget ért a harc, de Onoda megmakacsolta magát. Azt mondta, ő csak a saját parancsnokára hallgat. A parancsnokot Tokióban találták meg, ahol egy könyvesboltot vezetett. Ő 1974-ben, az akkor már nem létező japán hadsereg egyenruhájában érkezett meg Lubang szigetére, és parancsot adott Onodának, hogy adja meg magát. A katona engedelmeskedett; Tokió kérésére a Fülöp-szigeteki kormány megkegyelmezett neki. Onoda esete nem egyedülálló. Jóval a japán kapituláció után néhány tucat japán katona tovább folytatta a harcot több ázsiai országban, mert nem hitték el a japán vereséget. Közülük viszont Onoda volt az egyik legkitartóbb, és ő lett a leghíresebb. Miután 1974-ben hazatért, azt mondta, hogy a harminc évig tartó dzsungelharc során csak arra gondolt, hogy végrehajtsa a parancsot. Onoda a háborúja után több könyvet is írt. Sikeres vállalkozó lett: olyan kiképzőiskolát nyitott, ahol túlélési technikákra oktattak gyerekeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.