Közélet

Bohács: Minden feltételt biztosított a kormány az új szegedi uszoda építésére

Bohács: Minden feltételt biztosított a kormány az új szegedi uszoda építésére

2014. január 29., szerda
Bohács: Minden feltételt biztosított a kormány az új szegedi uszoda építésére
varosi_uszo_diakolimpia22_gs

A kormány adósságátvállalásával Szeged esélyt kapott arra, hogy megépíthesse az oly régóta áhított új uszodát, ám a beruházás önrészét vélhetően magának kell állnia.

Kedd délelőtt a városi úszó diákolimpia díszvendége volt

Bohács Zsolt

, a Parlament sportbizottságának fideszes elnöke, akit ebből az alkalomból a szegedi uszodaberuházásról kérdeztünk. A korábbi ötszörös világbajnok kenus aktív sportoló korában maga is sokat úszott, s mind az élsport, mind a szabadidősportok és az egészséges életmód tekintetében nagyon fontos alapnak tartja az úszást. A Fidesz-kormány hasonló álláspontot képvisel, kiemelt költségvetési tételeket jelent a sport állami támogatása az elmúlt négy esztendőben. "A tornatermek mellett a tanuszodák építésének programja is benne van a költségvetésben. Ennek célja, hogy minden megyében legyenek tanuszodák, hogy minden gyerek tanulhasson úszni, s lehetőséget tudjunk biztosítani arra, hogy a már bevezetett mindennapos testnevelés mellett az infrastrukturális rész is megvalósuljon az úszásoktatáshoz. Bízunk benne minél többen választják az úszást - ugyan nem lesz mindenkiből élsportoló, de a szabadidősport és bármilyen mozgás nagyon fontos az egészséges életmódhoz. Természetesen ezt magam is támogatom, hiszen én is sokat sportoltam" - közölte a honatya, aki úgy véli, Szegeden minden adott egy új uszodaberuházáshoz - már ami a kormányzat szerepvállalását illeti az ügyben. "Az Orbán-kormány minden feltételét megteremtette annak, hogy Szegeden új uszoda épülhessen. A város teljes adósságállományának, közel 29 milliárd forint tartozásnak az átvállalásával lehetőség nyílik arra, hogy akár már a mostani városi költségvetésben az eddig a hitelek és a tőke törlesztésére fordított összegeket felszabadíthassuk, s akár ilyen célokra is felhasználhassuk. A jelenleg hatályos szabályozás szerint egy ilyen beruházásnak akár 70 százalékát is meg lehet valósítani a társasági adóból származó összegekből, az önkormányzatnak a fennmaradó 30 százalék önerőt kell biztosítania. Erre komoly igény van, hiszen nagyon sok sportág, és nagyon sok sportoló használja a szegedi sportuszodát. Nagyon fontos következő lépés lenne, hogy új sportberuházás történjen Szegeden - ilyenre 20-25 éve nem volt már példa" - fejtette ki Bohács Zsolt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.