Közélet

Bajnai: préssel kényszeríti össze az ellenzéket Orbán Viktor

Bajnai: préssel kényszeríti össze az ellenzéket Orbán Viktor

2014. január 12., vasárnap
Bajnai: préssel kényszeríti össze az ellenzéket Orbán Viktor

Bajnai Gordon szerint csapdahelyzetbe hozta az ellenzéket Orbán Viktor az új választási törvénnyel, és most "préssel" kényszeríti őket össze. Az Együtt-PM szövetség vezetője az ATV Szabad szemmel című műsorában vasárnap este arról is beszélt, hogy 2014 után nem csak a mostani "kártékony kormányzásnak" vetnek véget, de a korábbi időszak hibáit sem ismétlik meg.

A politikus az ellenzéki tárgyalásokról részleteket nem árult el, mert mint mondta a pártok megállapodtak abban, hogy nem szivárogtatnak és nem üzengetnek egymásnak. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a hétvége is sűrű volt.

Bajnai Gordon

az általa a hét elején kezdeményezett ellenzéki összefogás szükségességét többek között az új választási rendszerrel indokolta. "

Orbán Viktor

egy csapdahelyzetbe hozta szándékosan az ellenzéket az új választási törvénnyel" - fogalmazott. Kifejtette, hogyha a 106 egyéni választókerületben az ellenzék megosztja az erőit, akkor nincs esélye "Orbán jelöltje" ellen, ezért kell létrehozni minimum a 106 egyéni körzetben az egységet. De a sok hercehurca, vitatkozás után úgy tűnik - folytatta - , hogy nagyobb összefogásra van szükség, amely közös listában és közös miniszterelnök-jelöltben is kifejeződik. A pártszövetség vezetője szerint az új választási rendszerrel a miniszterelnök "préssel" kényszeríti az ellenzéket össze, holott a társadalom sokkal tagoltabb, nem csak kétpólusú. Hozzátette: ez a két pólus Orbán Viktor érdeke, mert "így azt szeretné elérni, hogy ő egyfajta centrális erőtérként pórázon tartsa a másik pólust". Bajnai Gordon hangsúlyozta, az első feladat, hogy leváltsák a kormányt, és ehhez meg kell felelniük a választási rendszer kihívásának. Elmondta, ma Magyarországon sokkal többen akarják, hogy a kormány menjen, minthogy maradjon, de kevesen hiszik el, hogy mindez megtörténhet. Akkor állítható helyre ez a győzelmi hit, ha koncentrálják az erőket, egy táborba tömörülnek, így minden változást akaró szavazatával leválthatják a kormányt - hangoztatta. Hozzátette: arra kell garanciákat adni, hogy 2014 után nem csak a mostani "kártékony kormányzásnak" vetnek véget, de a korábbi időszak hibáit, bűneit sem ismételik meg. Bajnai Gordon közölte, a most létrejövő "koalícióban" az lesz a küldetésük - amiből ő nem enged - , hogy a korszakváltás garanciát érvényre juttassák, példaként a pártfinanszírozás rendezését, az ügynökakták nyilvánosságát említette, valamint azt, hogy a határon túli magyarok ügyében ideje végre békét kötni. Cáfolta azokat a kormánypárti vádakat, hogy kormányon megszüntetnék a családi adókedvezményt. Mint mondta, annak érdemes lenne gátat vetni, hogy a nagyon magas fizetésűek korlátlan mértékben vehessék igénybe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.