Kultúra

Az Othello "tűzbe hozza a színházi embert" + FOTÓK

Az Othello "tűzbe hozza a színházi embert" + FOTÓK

2014. január 17., péntek
Az Othello "tűzbe hozza a színházi embert" + FOTÓK
othello_koztal07_gs

A főgonosz és a féltékeny tőrbecsalt férfi. A színház szerelmesei csütörtökön az Othello, a velencei mór című Shakespeare tragédia főszereplőivel és Bodolay Géza rendezővel találkozhattak a Somogyi-könyvtárban.

„Tűzbe hozza a színházi embert” – mondta

Bodolay Géza

legújabb rendezéséről, Shakespeare Othellojáról a csütörtök esti közönségtalálkozón. Az angol tragédia már csak azért is különleges a szegedi színház számára, mert 86 éve annak, hogy utoljára színpadra állította ezt az izgalmas alapművet. Talán a hosszú idő, talán az eddig rendezett nyolc Shakespeare darab teszi, hogy Bodolay Géza – bevallása szerint – minden eddiginél jobban mélyére ásott a Szász Károly fordította szövegnek. „Jagot annak a tipikus, főgonosz szerepnek tartják, de nekem nem az. Agyas penge szerep ez, a legösszetettebb az eddigi játékaim közül” – ezt már

Pataki Ferenc

mondta, aki Othello dörzsölt, manipulatív zászlósának gúnyáját ölti magára. A színész szerint Jago cselekedetei sértettségéből adódnak, amiért a nemes mór nem neki adta az áhított rangot, tetteit pedig az egoja vezérli. Olyan hiú karakter ő, akinek életével minden néző azonosulni tud – habár ebben a közönséggel folytatott interakció is segítségére van.

othello_koztal15_gs

Kárász Zénó

, vagyis Othello, a velencei mór úgy látja, éppen a fentebb említettek miatt fordul a címszereplő és a zászlós hangsúlyozása Shakespeare-nél. Mint kiderült, Jago a szövegkönyv szerint is többször szólal meg, zseniális hidegvérrel irányítja a szálakat, ültet bogarat felettese fülébe Desdemona csalfaságáról, így lényegéből ő a tragédia „főszereplője”. „A reality-showműsorokban ugyan ilyen történetekkel találkozunk, de elég, ha megnézzük a híradót” – utalt Kárász Zénó arra, mennyire profi és ma is aktuális mű született a 17. században az angol drámaíró tollából. Zárásképpen a rendező annyit elárult, bármennyire is mai a darab, nem modernizálta, nem tűzte tele káromkodásokkal, viszont a zenére óriási hangsúlyt fektetett. A Othello-t egyébként január 24-én tekinthetik meg a Szegedi Nemzeti Színház nagyszínházi épületében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.