Közélet

Az egészséges táplálkozás hiánya

Az egészséges táplálkozás hiánya

2014. január 31., péntek
Az egészséges táplálkozás hiánya
lit_szechenyiterv_logo

Az egészséges táplálkozás összetett folyamat, alapja a minél változatosabb étrend, ami minél többféle élelmiszert és azok különböző elkészítési módját jelenti. Szintén fontos szempont, hogy együnk nyugodtan, nem kapkodva. Gyakori félreértés szokott lenni definiálásánál egyes ételek, élelmiszerek tilalma, azonban nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek.

A helyes, tehát sokoldalú táplálkozás fedezi a szervezet minden élettani folyamatának energia- és tápanyag-felhasználását. Ám sokszor a kényelem, megszokás vagy az időtakarékosság a mérvadó étrendünk megválasztásánál. Vannak olyan tényezők, amelyeket nem tudunk befolyásolni szervezetünkben, például hogy van-e öröklött hajlamunk bizonyos betegségekre. Azonban a betegségek többségének kialakulásáért életmódunk és táplálkozásunk a felelős. Ezeket életmód- és táplálkozásfüggő betegségeknek nevezzük, melyek például lehetnek szív- és érrendszeri megbetegedések: szívinfarktus, érelmeszesedés és agyvérzés; mozgásszervi megbetegedések: reumatikus problémák, ízületi bántalmak, a gerincoszlop és a porckorong megbetegedései. Az emésztőrendszeri megbetegedések többsége is visszavezethető a helytelen táplálkozásra. Ilyen a máj, az epehólyag, a hasnyálmirigy, a vékony- és vastagbél megbetegedése. Az allergiák nagy része is származhat rossz étkezési szokásokból, egyoldalú táplálkozásból vagy túlzott kalória-beviteltől. A lényeg a változatosság és a mértékletesség.

A sajtócikk „Az L-IT Szentkorona Akadémia Club komplex egészségfejlesztő programja a Csongrád megyei U7-U13 korosztály számára” című pályázat (Projektazonosító: TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0891) „Az egészséges táplálkozás, illetve energiaegyensúly (táplálkozás és testmozgás egyensúlya) megtartása, és/vagy visszaállítása érdekében kidolgozott programok megvalósítása, melyek eredményesen befolyásolják többek között a megfelelő folyadékfogyasztást, a túlzott só-és energia bevitel csökkentését” témakörében került megjelentetésre.

lit_magyarorszag_megujul_logo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.