Bulvár

A tehetségek nagy része elkallódik

A tehetségek nagy része elkallódik

2014. január 18., szombat
A tehetségek nagy része elkallódik

A tehetség átlagon felüli teljesítményt jelent a mai magyar felnőtt lakosság számára, és legkésőbb kisiskolás korban kiderül, kiben rejlik, ugyanakkor Magyarországon nem számít értéknek - egyebek között ezt tartalmazza az az országos, reprezentatív közvélemény-kutatás, amelyet a Matehetsz (Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége) készíttetett a tehetség társadalmi megítéléséről.

Az MTI-hez eljuttatott összegzés szerint a tehetség alatt a megkérdezettek inkább az intellektuális, mint a fizikai képességeket értik. Ezt a magyar közvélemény alapvetően veleszületett képességnek tulajdonítja, ami könnyebb előremenetelt tesz lehetővé egy fiatal számára. A válaszadók 35 százaléka szerint a tehetség legfőbb előnye, hogy könnyebben boldogul az életben. Azt, hogy egy tehetséges ember az átlagosnál több pénzt keres, a válaszadók 11 százaléka említette, s egytizedük szerint lehet a tehetséges ember egyben sikeres is. Arra a kérdésre, hogy milyen előnyt jelent a tehetség, mindössze a megkérdezettek 3 százaléka válaszolta azt, hogy a tehetséges ember azt csinálhatja, amit szeret - olvasható a több mint ezer fő megkérdezésével, tavaly készült felmérésben. A válaszadók döntő többsége szerint legkésőbb kisiskolás korban kiderül, kiben rejlik tehetség. A többség azt gondolja, hogy ennek felismerésében a szülők szerepe a legmeghatározóbb. A vizsgálatban megkérdezettek úgy látják, hogy a tehetséges gyermeket nevelő szülő állandó támogatást igényel, hogy segíteni tudja gyermeke kiemelkedő képességeinek kibontakoztatását. A vizsgálat válaszadói a tehetségsegítésben a szakértők - pedagógusok, edzők, magántanárok - szerepét igen fontosnak ítélik. Úgy vélik, a szülőknek szakértői megerősítésére van szükségük gyermekük teljesítményének objektív megítéléséhez. A tehetség érvényesülésével kapcsolatban a felmérés alapján pesszimista hozzáállás jellemző. A megkérdezettek többsége szerint siker kizárólag külföldön érhető el, a tehetség Magyarországon nem érték. Egybehangzó vélemény, hogy a tehetség kibontakoztatásához itthon nincsenek meg sem anyagi, sem szakmai szempontból a megfelelő lehetőségek, és a tehetségek nagy része elkallódik. A tehetségsegítéssel kapcsolatban a megkérdezettek fontosnak tartják, hogy az erre hivatott szakemberek fejlesszék a fiatalokban rejlő képességeket. Sokan konkrét elvárásként fogalmazzák meg, hogy a tehetségsegítés hazai rendszere anyagi támogatást nyújtson a fiataloknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.