Közélet

A szolgálati nyugdíj visszaállítását követeli egy bányászszakszervezet

A szolgálati nyugdíj visszaállítását követeli egy bányászszakszervezet

2014. január 26., vasárnap
A szolgálati nyugdíj visszaállítását követeli egy bányászszakszervezet

A szolgálati nyugdíj visszaállítását követeli a Bánya-, Energia– és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ), amely Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek írt levelében kiemeli: a lépés csaknem 1000 bányásznak segítene, de nem járna jelentős költségvetési hatással.

A BDSZ az MTI-nek is eljuttatta a miniszternek írt levelet, amelyben a szakszervezet hangsúlyozza: mivel az elmúlt két évben nem történt előrelépés az ügyben, január 29-ére demonstrációt szerveznek az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) elé. A szakszervezet a levélben felidézi, hogy már több mint két éve jelezték a miniszterelnöknek, illetve az Emminek, hogy a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetése, valamint a megváltozott munkaképességűek ellátásainak megváltoztatása komoly érdeksérelmet okozott a szakszervezet által képviselt aktív és nyugdíjas bányászoknak. "Sajnos az elmúlt két év alatt, a múlt évi demonstrációt követően sem következett be érdemi változás a szénkülfejtéses bányásznyugdíj, a III. csoportos külszínről nyugdíjazott rokkant bányászok és az átlagkereset számítás vonatkozásában" - írja az érdekképviselet. A bányászok korábbi kompromisszumos javaslatát a minisztérium elutasította; ezt az érintett 950 bányász nem tudja elfogadni, ezért az érintettek demonstrálni fognak. A szakszervezet felhívja a figyelmet arra, hogy a BDSZ által javasolt, jelentős kompromisszumra épülő átmeneti szabályozás költségvetési hatása 2014-re mindössze 14 millió forint, a teljes kifutásig pedig körülbelül 320 millió forint, "vagyis jelentősebb költségvetési hatás nélkül megoldható az érintettek alacsony száma miatt".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.