Közélet

A sportember

A sportember

2014. január 31., péntek
A sportember
lit_szechenyiterv_logo

Nem baj, ha gyermekeink megtanulják Klebelsberg Kuno nevét. Az egykori szegedi országgyűlési képviselő, a trianoni katasztrófa utáni idők legnagyobb hatású kultúrpolitikusa a hazai sportéletre is rendkívüli hatást gyakorolt. Az ő eszménye volt az igazi sportember. A korszakban a teljes ember fogalmához szigorúan hozzátartozott a testileg is edzett, a lovagi erényeket is gyakorló úr.

A C-vitamin Nobel-díjas feltalálója, Szent-Györgyi Albert Klebelsberg kultuszminiszter kérésére jött haza és lett a Szegedi Tudományegyetem professzora. Hallgassuk meg a szavait: „A sport nem csak testnevelés, hanem a léleknek is a legerőteljesebb és legnemesebb nevelő eszköze. A sport fogalma azonban nem tévesztendő össze a puszta testi ügyességgel, a rekordhajhászással, a nyereségvadászással és a primadonnáskodásokkal. Az utóbbiaknak nemcsak, hogy a sporthoz semmi közük, de a sportnak egyenesen ellenségei. A sport elsősorban szellemi fogalom. Egy sportcsapat a társadalomnak kicsinyített képe, a mérkőzés az életért való nemes küzdelem szimbóluma. Itt a játék alatt tanítja meg a sport az embert rövid idő alatt a legfontosabb polgári erényekre: az összetartásra, az önfeláldozásra, az egyéni érdek teljes alárendelésére, a kitartásra, a tettrekészségre, a gyors elhatározásra, az önálló megítélésre, az abszolút tisztességre és mindenekelőtt a fair play, a nemes küzdelem szabályaira.” A nemzetről, a városunkról, a klubunkról, a csapatunkról, az összetartozás élményéről, gyermekeinkről, közös jövőnkről, eszményeinkről van szó minden edzésen és meccsen.

A sajtócikk „Az L-IT Szentkorona Akadémia Club komplex egészségfejlesztő programja a Csongrád megyei U7-U13 korosztály számára” című pályázat (Projektazonosító: TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0891) „A lakosság rendszeres testmozgását elősegítő szabadidős programok megvalósítása, melyek hangsúlyt helyeznek az energia-egyensúlyra-kivéve: technikai sportágakkal, extrémsportokkal, versenysporttal összefüggő programok” témakörében került megjelentetésre.

lit_magyarorszag_megujul_logo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.