Közélet

A "magyar szélsőséges megnyilvánulások" visszaszorítását sürgeti a székelyföldi románok fóruma

A "magyar szélsőséges megnyilvánulások" visszaszorítását sürgeti a székelyföldi románok fóruma

2014. január 5., vasárnap
A "magyar szélsőséges megnyilvánulások" visszaszorítását sürgeti a székelyföldi románok fóruma

A "magyar szélsőséges megnyilvánulások" elleni szigorú fellépést sürget a székelyföldi románok érdekvédelmi szervezeteként fellépő Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma.

A szervezet - a Mediafax hírügynökség által idézett - vasárnapi közleményében felhívással fordult a román pártokhoz, hogy azok ne vállaljanak közös kormányzást a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) mindaddig, amíg az nem mond le "hungarista követeléseiről". A szervezet két közelmúltbeli sepsiszentgyörgyi esetre hivatkozik. A szervezet azt hangoztatja: december elsején a román zászló lobogtatásáért bírságolt meg a sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség egy fiatalt, szilveszter éjszakáján pedig azért vertek meg magyar fiatalok Sepsiszentgyörgy központjában egy román politikust, mert nem tudott magyarul. A fórum szerint a kisebbségekhez tartozó román állampolgárokat a térségben 23 éve programszerűen "sovén, románellenes, államellenes szellemben nevelik az iskola, a sajtó révén, valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ellenőrzése alatt működő helyhatóságok által szervezett úgynevezett kulturális megnyilvánulások által". A fórum felrója, hogy a helyhatóságok által szervezett és támogatott események a legtöbb esetben "románellenes, államellenes propagandafelületté alakulnak, amelyek Hargita, Kovászna és Maros megye területi autonómiáját hirdetik". A fórum álláspontja szerint a Székelyföld földrajzi név "a hungarista marketing ügyeskedői által kitalált fogalom". A szervezet úgy véli, az állam azért gyengült meg a térségben, mert a román politikai pártok az RMDSZ parlamenti támogatásáért "áruba bocsátották az állam fennhatóságát, és a nemzetbiztonságot". Álláspontja szerint a decentralizálás tovább gyengíti az államot Erdélyben, ezért azt sürgeti, hogy legalább a rendfenntartó erők maradjanak központi irányítás alatt. A fórum azt javasolja, hogy törvényi úton szabjanak gátat a magyar szélsőségesség jelenségének például azzal, hogy "akadályozzák meg azoknak a szélsőségeseknek a köztisztségekhez való hozzáférését, akik a tisztségekhez tartozó erőforrásokat az egységes és oszthatatlan szuverén román nemzetállam aláaknázására fordítják". A román média tág teret szentelt az elmúlt napokban a Sepsiszentgyörgy központjában szilveszter éjszaka megvert és bordatörést szenvedett Gheorghe Predut esetének. A politikus állítása szerint egy fiatalokból álló csoport azért támadott rá, mert nem tudott magyarul válaszolni a kérdésükre. December elsején - amikor Románia nemzeti ünnepét, és advent első vasárnapját ünnepelték - egy fiatalra azért rótt ki 500 lejes (33 ezer forint) bírságot a helyi rendőrség, mert az fellépett a magyar adventi ünnepség szabadtéri színpadjára, és ott egy román zászlót lengetve azt kezdte kiabálni, hogy ez román föld.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.