Közélet

A hétvégén is tárgyal az ellenzék a közös listáról

A hétvégén is tárgyal az ellenzék a közös listáról

2014. január 11., szombat
A hétvégén is tárgyal az ellenzék a közös listáról

A hétvégén is folytatják a tárgyalásokat az MSZP, az Együtt-PM szövetség és a Demokratikus Koalíció vezetői a közös listaállításról és az egyéni választókerületek elosztásáról.

A kibővült egyeztetések azután kezdődtek el, hogy szerdán közös lista állításában állapodott meg a szocialista párt és

Bajnai Gordon

pártszövetsége, és közölték, hogy a

Gyurcsány Ferenc

vezette DK-nak is erre tesznek javaslatot. Egyúttal eldőlt, hogy a miniszterelnök-jelöltet az MSZP nevezi meg. A tárgyalások azóta a nyilvánosság kizárásával folynak, ezúttal nem az MSZP székházában, hanem egy budapesti lakásban (sajtóértesülések szerint egy DK-s politikuséban), és érdemi információ nem szivárgott ki. Az MTI értesülése szerint az biztosra vehető, hogy a DK-nak az MSZP és az Együtt-PM is ad át egyéni választókerületeket. Az első, előkészítő egyeztetéseken

Mesterházy Attila

MSZP-elnök, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc és

Karácsony Gergely

, a Párbeszéd Magyarországért politikusa vett részt, de a hivatalos tárgyalásokba a napokban a pártok több vezetője is bekapcsolódik. Az MTI mindhárom pártból azt az értesülést szerezte, hogy a jövő hét közepéig, de akár már a hét első napjaiban megszülethet a megállapodás. Azt azonban a pártok döntéshozatali fórumainak is jóvá kell majd hagynia. Az MSZP és az Együtt-PM augusztus végén 75:31 arányban osztotta fel az egyéni választókerületeket. A szocialistáknál a választmány egyezhet bele abba, hogy körzeteket adnak át a DK-nak, míg a közös listáról a kongresszusnak kell döntenie, amelyet várhatóan a párt január 25-ére, a Papp László Budapest Sportarénába tervezett nagygyűlésének napján tartanak meg. Itt szentesíthetik, hogy Mesterházy Attila a miniszterelnök-jelölt, ami azonban biztosnak látszik, miután a kongresszus már októberben is őt választotta listavezetővé. Az elmúlt napokban több lap is írt arról, hogy a közös listán Mesterházyt Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc követheti, majd a Párbeszéd Magyarországért egyik vezetője - feltehetően Szabó Tímea - következhet. Ezt a közös listaállításnál megszokott megoldást azonban egyelőre senki sem erősítette meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.