Kultúra

Zorba megtanít táncban túlélni a világot

Zorba megtanít táncban túlélni a világot

2013. december 21., szombat
Zorba megtanít táncban túlélni a világot
MZB_2992

A minden csapást túlélő ember figurája jelenik meg a Zorba, a görög című táncműben, melyet nyáron soha nem látott látványvilággal, igazi fesztiválelőadásként mutat be a Szegedi Szabadtéri Játékok, Harangozó Gyula művészeti igazgató elképzelésében és koreográfiájával.

Szinte nincs olyan ember, akinek ne csengnének a fülében a Zorba felejthetetlen dallamai. És ki ne emlékezne a népszerű filmre, melyben

Anthony Quinn

szédítő sirtaki-val és legyűrhetetlen életörömmel kerekedett felül minden nehézségen. 2014-ben a Szegedi Szabadtéri Játékokon is átélhetjük ezt a mediterrán varázslatot.

Mikis Theodorakis

zenéjére, melyet a három Oscar-díjjal jutalmazott mozi tett világhírűvé, a Kossuth-díjas koreográfus,

Harangozó Gyula

, a fesztivál művészeti igazgatója készít koreográfiát, illetve a librettót is ő maga jegyzi. „Zorba alakjában az igazi ihlető nem is a regény volt számomra, hanem Anthony Quinn csodálatos alakítása. A minden csapást túlélő ember felejthetetlen figurája. Ami külön megfogott, hogy válaszai táncban, a tánc által születnek. Ez az igazi éltető ereje Zorba jellemének, magatartásának. Táncban túlélni a világot, ez csodálatos dolog” - mesélte. Az előadás egyik legnagyobb érdekessége Dmitrij Simkin díszlete lesz. Olyan látvánnyal készülnek az alkotók, melyet még nem tapasztalhatott a Szabadtéri közönsége. Simkin huszonöt év táncos karrierje után manapság látványtervezőként dolgozik. Bonyolult, geometrikus, már-már kubista teret képzelt el a Zorbához, melyet egyrészt többlépcsős szerkezete tesz izgalmassá, másrészt a speciális, 3D-s vetítéstechnika, mely amellett, hogy jelenetfestő funkciója van, egészen elképesztő vizuális effektekre is képes. A Zorba igazi fesztiválelőadás lesz. „Hatalmas statisztéria, a

Gyüdi Sándor

vezette Szegedi Szimfonikus Zenekar, és a Szeged Táncegyüttes mindhárom csoportja alkotja majd a művészi gárdát – mondja Harangozó Gyula. – A koreográfiában a néptáncok és a balett világa is megjelenik. Mindezek összessége: a zene, a látvány, a tánc, a történet igazán maradandó élményt adhat a nézőnek.”

Limitált bérlet már csak négy napig

Hosszú sorok kígyóznak a Fesztivál Jegyirodában napok óta. Számos szegedi karácsonyfa alá kerül meglepetésként Szabadtéri-belépő. Népszerű a limitált, évados premier-bérlet, mely minden előadás bemutatójára szól. Kapható még Háry János-Mamma Mia, A Csárdáskirálynő-Háry János és Zorba, a görög-A Csárdáskirálynő-Elfújta a szél konstrukció is. A jegyiroda december 24-én délután 2 óráig tart nyitva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.