Közélet

Vona Gábor: Az elmúlt 24 év politikai népirtással ért fel

Vona Gábor: Az elmúlt 24 év politikai népirtással ért fel

2013. december 13., péntek
Vona Gábor: Az elmúlt 24 év politikai népirtással ért fel
vona_gabor01_gs

Egyes pletykák szerint a táliboknak és az ópiumnak is köze van a Jobbikhoz, a Fidesz szerint az MSZP, a szocialisták szerint Orbánék kreálmánya a párt, miközben az egyetlen politikailag tiszta erőként definiálják magukat mint az emberek megafonja. A pártelnök, Vona Gábor beszélt mindezekről a SZEGEDma.hu-nak

.

- A pártját minden más politikai erő meglehetősen keményen ostorozza, különböző szélsőséges jelzőkkel illeti. Hogyan vélekedik ezekről a támadásokról?

- Soha annyi negatív hangot nem kapott még párt, mint a Jobbik, miközben nem mi vagyunk, akik politikai bűnöket követtünk el, akik között a mai napig fekete múltú politikusok ülnek. A Fidesz és az MSZP mindig összezár, amint szóba kerül az ügynöklisták teljes nyilvánosságra hozása, a 80 évre titkosított anyagok felfedése. Márpedig aki egyszer ügynök volt, azt az aktái élete végéig elkísérik, mindig zsarolható marad. Eddig úgy véltem, hogy csak 5-6 kétes politikai múltú parlamenti képviselő ül a Házban, de ezek szerint lehet az 50-60 is. Nem vagyunk tökéletesek, mi is tévedhetünk néhány kérdésben, de a többi párttal ellentétben mi politikailag tiszták vagyunk. Nem mi tehetünk arról, hogy európai árakon vásárolunk, és távol-keleti béreket kapunk, és arról sem, hogy úgy gyarmatosítottak minket az unióban, hogy tönkretették a termelőiparunkat, mezőgazdaságunkat, eltüntették az állami vagyon jelentős részét, az államadósság az egekbe szökött. Ez az elmúlt 24 év kormányzásának a bűne, ebből az időszakból nem lehet mondani egy területet sem, ami fejlődésnek indult, és jól működik. Egy 10 milliós országból 500 ezer dolgozni akaró, magyar ember hagyta el a hazáját. Ez a jelenlegi helyzet. A második világháború nem hozott ekkora katonai veszteséget. Ezért is mondom azt, hogy a mögöttünk hagyott 24 év kormányzása politikai értelemben egy népirtással felérő tett volt.

- Találgatások is rendre megfogalmazódnak a Jobbik körül: vajon honnan jöttek, kik állnak mögöttük?

- Nagyon komikus, mikor a két nagy párt egymást vádolja, hogy ki hozta létre a Jobbikot. A Fideszben el tudom képzelni, ahogy

Orbán

odafordul

Kövérhez

: „te titokminiszter voltál, mi hoztuk létre őket? – Dehogy is” – érkezik a válasz. „Akkor biztos az MSZP”. Ugyan abban a pillanatban a szegfűs székházban

Mesterházy

kérdezi

Szanyit

, aki némi tudaterősítővel is próbálkozik, de mégis azt kell válaszolnia, hogy „nem mi voltunk. – Akkor a Fidesz”. Nagyon komikusak ezek az összeesküvés-elméletek. Pedig a válasz roppant egyszerű: mi lettünk a magyar társadalomnak a megafonja. Ki tudjuk, merjük mondani azokat a valódi, igazi problémákat, amelyek a magyar emberek lelkét nyomják. Nevén nevezzük a közéletben az emberek gondolatait, és felmutatjuk a megoldásokat is. Ha úgy vesszük, akkor a 24 év hazaáruló kormányzásai hozták létre a Jobbikot, amely gyökerénél tudja és akarja megragadni a problémákat.

- És a külföldi szálak emlegetése is gyakori.

- A kedvenc összeesküvés-elméletem az iráni és az orosz támogatói források emlegetése mellett az afganisztáni szál bemutatása volt egy hetilapban, ahol még ábrát is közöltek. Eszerint Európa ópiumkészletének feltöltésében vállalok jelentős szerepet, és maga a tálib-rendszer pénzzel. Az újság bemutatta, hogy a „learatott máktermés” Törökországon át hogyan került a balkáni elosztókhoz, onnan pedig az EU felé, melynek csatornája Magyarországról nyílik, és itt vagyok én valamilyen összekötő szerepben. El lehet képzelni, hogy fél hatkor hogyan fogtam kezet a Baross téren

Oszama Bin Ladennel

...

- Nyugtasson meg, hogy ezek csak találgatások.

- Természetesen. Ezek a fantáziálgatások azért születnek, mert megijednek az erőnktől, és a tehetetlen kapkodásban elkezdenek mindenféle eszement pletykát gyártani, miközben ahogy már említettem, mi semmi mást nem teszünk, csak kimondjuk az igazi gondokat, és mellé tesszük a megoldást is. Nálunk az alapokat a munkahelyteremtés, közbiztonság és az elszámoltatás fedi le. Azt szoktam mondani, ha munka van, akkor minden van, ha nincs munka, akkor nincs semmi. A munkahelyteremtéshez komolyabban fel kell lépni az unióval szemben is, elsősorban az államadósságot kell újratárgyalni, a belső piacainkat sokkal hatékonyabban kell védeni, a termelő beruházásokat, mezőgazdaságot újraéleszteni. Szükség van gazdasági szabadságharcra, ahogy a Fidesz állítja, csakhogy ő a saját hatalmának a megtartásáért harcol.

vona_gabor05_gs

- Elég markánsan fogalmaznak a közrend kérdéskörében is.

- A közbiztonság területén

Szent László

törvénykezésének a szigorára van ismét szükség, a halálbüntetés nem azért kell, hogy lépten-nyomon alkalmazzuk, csak mutasson fel egy határt, ami elrettent. A védtelenek ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények száma növekszik, ezt meg kell állítani, ezért szükséges a csendőrség felállítása is, amely egy olyan rendvédelmi szerv, akinek nem kell közlekedést irányítania, trafipaxot kezelnie, kizárólag a közrend védelme a feladata. Az elszámoltatásról már érintőlegesen beszéltem, a titkosítások eltörlése, a teljes ügynöklista felfedése mellett eltörölnénk a mentelmi jogot is, sőt a honatyákat még szigorúbban lehetne büntetni.

- A fiatalos lendület most markánsabban megjelenik a párt kommunikációjában, a kampányfilmben már egy szelíd, színes, nemcsak a radikális, hanem az átlag fiatalokat is megszólító anyagot láthatunk. Megváltoztak?

- A sajtó és a politológusok számára úgy tűnhet, mintha egyfajta trendváltás zajlana a Jobbikban. Ebben annyi igaz, hogy az eddig is meglévő, de meg nem mutatott arcunkat tártuk a széles rétegek elé. Ez a fajta fiatalosság, derű eddig is jellemzett minket, talán a mi hibánk is, hogy nem fordítottunk rá nagyobb hangsúlyt. Úgy éreztük a rengeteg támadás közepette, hogy ezt a nagyon emberi, fiatalosan lendületes arcunkat is meg kell mutatni. A Jobbik a fiatalok körében a legnagyobb támogatottsággal rendelkező párt. Sokan el sem hiszik, hogy ilyen komoly népszerűsége van pártunknak az ifjak körében. Azt gondolom, hogy ebben komoly szerepe van az internetnek, ami egyfajta kényszerpálya is volt, de mára már előnynek nevezhető. Nincs tévénk, rádiónk, napilapjaink, ahogy más pártoknak, ezért nem is volt más lehetőségünk, mint a világháló, ami otthonos terep is az életkorunkból fakadóan.

- Mit szól a baloldali ellenzéki erő „szalámizgatásához”?

- A baloldal egymás elleni küzdelmében számomra az lenne a legszimpatikusabb, ha addig folytatnák, míg mindhárman 4,9 százalékos támogatottságú erővé apadnának a választásokra. Az ellenzéki pártokkal szemben nekünk nem kell újra kitalálnunk magunkat, a többi politikai erő évente újraértelmezi magát. Mi tudjuk, kik vagyunk, mit akarunk, és ezt képviseljük már 10 éve. Amit

Bajnai

, Mesterházy és

Gyurcsány

művel, az szimpla hatalmi harc, ami a választások közeledtével összekovácsolódhat, bár annak a valószínűségét nem tartom sokra, hogy a DK és Gyurcsány is helyet kapjon a szövetségben. De ezek politológiai érdekességek számomra, mi saját jelöltjeinkre koncentrálunk.

- Beszéljünk az országjárásáról. Eddig nyolc különböző munkát próbált ki körútja során, melyik munka volt a legnehezebb?

- Felszolgálóként kezdtem, majd voltam piaci kofa, közmunkás, kőműves segédmunkás, kisbolti eladó, fakitermelő, beteghordó, szociális munkás idősek otthonában. A legkeményebb a fakitermelés volt, a fakidöntéstől az aprításig, halomba pakolásig tartott a folyamat, lelkileg a beteghordás volt a legnehezebb, hiszen félóránként bepillanthattam egy-egy tragédiába.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.