Közélet

Vámos György: az idén már növekedés volt a kereskedelemben

Vámos György: az idén már növekedés volt a kereskedelemben

2013. december 29., vasárnap
Vámos György: az idén már növekedés volt a kereskedelemben

Vámos György szerint a kereskedelem számára fordulatot hozott a 2013-as év, kisebb bővülés indult meg az ágazatban, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára azonban jövőre még nem vár gyors növekedést.

A főtitkár az évet értékelve az MTI-nek elmondta: a kereskedelemben dolgozó vállalkozások többsége azzal számol, hogy a tavalyinál jobb évet tud zárni, egyértelműen javulásra számítanak az idén. Emlékeztetett arra, hogy a kereskedelemben a 2008-as válság kezdetétől általánossá vált a csökkenés, csak 2011-ben volt stagnálás.

Vámos György

adatai szerint tavaly az év legerősebb hónapjában, decemberben 832 milliárd forintot ért el a költés a kereskedelemben, becslések szerint az idén az év utolsó hónapjában 860-870 milliárd forintra nő a forgalom. Kiemelte, hogy nemcsak folyó áron növekszik a lakossági fogyasztás, hanem volumenében is, például decemberben 1-2 százalék volumenbővüléssel is számolnak. Éves szinten 0,5-1 százalékos lehet a mennyiségi növekedés, mivel az első félévben még nem nőtt az eladott mennyiség. Vámos György kifejtette: összességében az alacsony infláció a kereskedelem számára előnyös, az élelmiszereknél például lassult az áremelkedés. Megjegyezte azonban, hogy a vásárlók az átlagos élelmiszer árszintet még mindig magasnak tartják. A rezsicsökkentés a háztartások számára fogyasztásra fordítható megtakarítást hozott, hasonlóképpen az üzemanyag árszintjének mérséklődéséhez. E két forrás alapján 2012-höz képest több pénz maradt a zsebekben, aminek egy részét az üzletekben költi el a lakosság - mondta az OKSZ főtitkára. A rezsicsökkentés, az alacsony infláció, a reáljövedelmek emelkedése a kiskeresetűeknél is megjelenik a nyugdíjak, minimálbérek emelkedése révén, ők hatnak leginkább a fogyasztás alakulására - hívta fel a figyelmet. Vámos György elmondta: a kereskedelem helyzete a jövő évben is függ majd a GDP alakulásától, a gazdaság növekedése ad alapot a több lakossági jövedelemre. Előrejelzések azzal számolnak, hogy 2014-ben egyértelműen bővülni fog a magyar GDP, és bár az infláció magasabb lesz az ideinél, ezzel együtt is van esély arra, hogy a fogyasztás volumene tovább nőjön - tette hozzá. Úgy vélte, gyors növekedésre nem lehet számítani, mert az ágazat a gazdaság teljesítményéhez van kötve, de érdemi fordulatot jelenthet, ha a növekedés bár szerény mértékű, de tartós lesz. Ha jövőre is tud nőni a fogyasztás, akkor 2013 és 2014 együttesen igazi fordulatot hoz a kereskedelemben, és erre van esély - mondta Vámos György. A főtitkár szólt arról is: a pénztárgépek cseréjének segítésére nemrégiben megalakult munkabizottság közreműködése esélyt ad arra, hogy gyorsuljon az adóhivatal rendszeréhez történő bekötési folyamat, illetve elkerülhető legyen jövő évtől az üzletbezárás. Úgy látják, hogy a kormány is szeretné elkerülni az üzletbezárást azokban az esetekben, amikor a vállalkozás minden lehetséges lépést megtett az átállás érdekében - mondta Vámos György.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.