Közélet

Újabb toplistán szerepel a Szegedi Tudományegyetem

Újabb toplistán szerepel a Szegedi Tudományegyetem

2013. december 6., péntek
Újabb toplistán szerepel a Szegedi Tudományegyetem
egyetem_epulet05_gs1

Három magyarországi egyetem, közte az SZTE szerepel a brit oktatáskutató lap, a Times Higher Education által készített friss százas listán. Itt a 93. helyen a második-harmadik legjobb magyar intézmény a különböző nemzetközi felsőoktatási toplistákon rendre szerelő Szegedi Tudományegyetem.

Először készítette el és publikálta 22 feltörekvő ország – közte Magyarország –, kiemelve Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrikai Köztársaság (BRICS) felsőoktatási intézményeinek rangsorát a brit oktatáskutató lap, a Times Higher Education. A százas listán három magyarországi egyetem kapott helyet. E BRICS & Emerging Economies Rankings szerint a Szegedi Tudományegyetem a második-harmadik legjobb magyarországi intézmény 18,6 ponttal a 93. helyen, míg 24,8 ponttal a 60. helyre került a Debreceni Egyetem és a Semmelweis Egyetem. A folyamatosan és több nemzetközi ranglistán is szereplő Szegedi Tudományegyetem, pozícióit őrizve rendre dobogós a hazai felsőoktatási intézmények között. Az orvosi képzés, pontosabban a külföldi orvostanhallgatók számára nagy hangsúly helyeződik a Times Higher Education által készített rangsorban. Márpedig a listán előkelőbb helyezést elérő budapesti és debreceni képzőhelyen jelenleg több a külföldi medikus, mint Szegeden. E helyzet megváltoztatása is célja a Szegedi Tudományegyetemnek, növelni szeretnék a külföldi hallgatók számát – tudtuk meg

Pál Józseftől

. Az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese kiemelte: a Times Higher Education rangsorának egyéb szempontjaiban viszont elég erős ahhoz a Tisza-parti universitas, hogy fölkerüljön az első 100 intézmény közé. Példaként említette, hogy e toplista módszertanában is fontos elemnek számít a tudomány lényegét jelentő tudástranszfer, továbbá az ipari kapcsolatok, a különféle támogatások megszerzésének a képessége. A citációs index is számít, ám nem mindegy, melyik intézmény melyik nemzetközi adatbázisra támaszkodik. Kiemelte: a PhD és a BA hallgatók száma ugyancsak nagy súllyal esett a latba a Times Higher Education rangsorának kialakításakor. A toplista készítői különböző súllyal öt szempont alapján vetették össze a felsőoktatási intézmények teljesítményét. Az oktatási környezet, a kutatás, a tudományos publikációk idézettsége 90 százaléknyi súlyt jelentett. Az innováció, valamint a diákok, tanárok nemzetközi megítélése 10 százaléknyit nyomott a latban. A BRICS & Emerging Economies Rankings első két helyén kínai egyetem áll.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.