Közélet

Tizenegy kaszinó működhetne Magyarországon

Tizenegy kaszinó működhetne Magyarországon

2013. december 9., hétfő
Tizenegy kaszinó működhetne Magyarországon
szerencsejatek_01

Összesen tizenegy játékkaszinó működését engedélyezné egy a parlamentnek vasárnap benyújtott törvényjavaslat, amelyet akár már kedden elfogadhatnak.

Aradszki András

KDNP-s képviselő indítványa szerint ötszázezer lakosonként legfeljebb egy játékkaszinót lehetne üzemeltetni, azzal a további megkötéssel, hogy a fővárosban és Pest megyében összesen legfeljebb ötöt, a Dunántúlon és a keleti országrészben pedig legfeljebb hármat-hármat. A II. kategóriájú játékkaszinókban - amelyekben a játék- és kártyaasztalok, valamint a pénznyerő automaták üzemeltetésén kívül más játék nem szervezhető - egyenként legfeljebb háromszáz pénznyerő automata működtetését engedélyezné a kereszténydemokrata politikus. Azt kezdeményezte, hogy a javaslatot kivételes sürgős eljárásban tárgyalja meg a Ház, vagyis a hétfői vita után már kedden szavazzon is róla. A parlament tavaly októberben törvényben tiltotta meg a játéktermek és az elektronikus kaszinók üzemeltetését, pénznyerő gépek azóta csak játékkaszinókban működtethetők. A korábban kiadott engedélyek hatályukat vesztették. Magyarországon azóta mindössze három kaszinó működik, kettő Budapesten, egy Sopronban. A Világgazdaság márciusi cikke szerint egyikben sem működött száznál több nyerőgép. A Népszabadság nyáron arról írt, hogy több ezer félkarú rabló és több száz játékasztal üzemeltetésére írna ki meghívásos koncessziós pályázatot a nemzetgazdasági tárca. Varga Mihály miniszter levélben kérte a nemzetbiztonsági bizottság véleményét a meghívásos pályáztatásról, miután a kormány így tartotta elkerülhetőnek azt a nemzetbiztonsági kockázatot, amelyre hivatkozva tavaly ősszel betiltották a nyerőgépeket és az elektronikus kaszinókat. A bizottság július közepén támogatta a vidéki kaszinók meghívásos koncessziós pályáztatását. A parlament egy hónapja úgy döntött, a nemzetgazdasági miniszter kiemelt díj ellenében pályázati eljárás nélkül is koncessziós szerződést köthet legfeljebb öt játékkaszinó üzemeltetésére a megbízhatónak minősített szerencsejáték-szervezőkkel. A módosítás alapján a szerencsejáték-szervezők levonhatják játékadójukból a koncessziós díj összegét. Aradszki András most benyújtott javaslata szerint a szabályozás szigorodik a kaszinók és a nyerőgépek számának maximalizálásával. A javaslat egy másik pontja a Magyar Fejlesztési Bankról szóló törvényt módosítaná, igazodva ahhoz, hogy az MFB megvásárolta a stratégiai, illetve kereskedelmi célú földgáztárolást végző MMBF Zrt. többségi tulajdonrészét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.