Írjon nekünk

Szórakozás

Szerdai programajánló: Rítus, Ocho Macho és bolgár táncok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

ocho_macho_pressAz SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központban mécseseket készíthetnek az érdeklődők, a kisszínházban a Rítust, míg a Pinceszínházban Eörsi István Sírkő és Kakaó című darabját láthatja a nagyérdemű. A JATE Klubban este a tízéves Ocho Macho gondoskodik a jó hangulatról.

Százszorszép Színház 10 órától az Agórában. A Holle anyó című zenés mesejáték lesz látható a Hókirálynő Meseszínpad előadásában Grimm meséje nyomán

10 és 14 órakor Thuróczy Katalin: Mátyás mesék című darabját láthatják az érdeklődők a nagyszínházban. Mintha utcai színészek piactéri produkciójába csöppentünk volna. Barnák László és társulata színpadra állította a tanulságokról ismert Mátyás-mondákat. „Históriákban szerepet kap majd holló és ló, udvarmester és katona, cselédlány és boszorkány, és persze a fiatal Mátyás, ki most éppen Prága városában raboskodik, míg odahaza, Budán a nép új királyt választ. Ha a néző elfoglalta helyét, a játszó öltse fel jelmezét, szóljon a furulya, zúgjon a szél, kezdődjék a játék!”. További információkért és képekért kattintson IDE. http://szegedma.hu/hir/szeged/2013/11/matyas-mesek-egy-utazo-tarsulat-eloadasaban-fotok.html

matyas_mesei15_gs

Novák András dedikál 14 órától az EDF Galériában. Különleges eseménnyel zárul Novák András nagysikerű Úton című kiállítása. Az EDF Galériában látható tárlat zárónapján 14 és 17 óra között a festőművész személyesen fogadja a látogatókat, hogy fotókat és reprodukciókat dedikáljon a helyszínen. Szeretettel várja az érdeklődőket az EDF Galéria.

A karácsonyra készülnek az egyetemisták Szegeden, az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központban, a Vitéz utcában 14 és 18 óra között. Ez alkalommal mécsestartók készítésére lesz lehetőség befőttes üvegekből. Az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ önkéntesei a következő foglalkozáson már a karácsonyra hangolódnak, így a minden egyetemista számára nyílt és ingyenes programon az érdeklődők ezúttal mécsestartókat készíthetnek – például befőttes üvegekből. Délután az SZTE Téli Melegedő nevű programon is szívesen látnak mindenkit egy teára, egy beszélgetésre a TIK ebédlőjében, ahol bárki megismerkedhet az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ személyi segítőivel és azokkal, akik már igénybe veszik az ő segítségüket.

Endrődi Balázs fényképVisy Csaba professzorral és a kétszeres Sófi-ösztöndíjas Endrődi Balázs vegyész doktorandusszal folytatódik a Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden sorozata 17 órától a Somogyi-könyvtár 1. emeleti zeneszobájában. A mestertől és tanítványától megtudjuk majd többek között, min dolgoznak az elektrokémiai laborban, és Endrődi Balázs bizonyára szívesen mesél majd kémianépszerűsítő tevékenységéről is. Részletek a Somogyi-könyvtár honlapján olvashatóak!

Népi építészeti konferenciával indul az Örökség a jövőnek – jövő az örökségnek vándorkiállítás és fórum sorozat 18 órától az Agórában. Dobosyné Antal Anna, a Belügyminisztérium főtanácsosa a népi műemlékek helyzetét ismerteti előadásában, majd Kerner Gábor, Kővágóőrs alpolgármestere arról beszél, milyen is a műemléki falun. Kovács Ferenc építészmérnök, mérnöktanár a népi műemlékek fenntarthatóságának lehetőségeit vizsgálja meg középtávon, Dobos Albert építész, nyugalmazott műemléki felügyelő Békés megye népi építészeti emlékeit mutatja be az érdeklődőknek előadásában. Az előadásokat a megjelentek kötetlen beszélgetése követi a konferencia témájáról, a kulturális örökség és az örökségvédelem általános kérdéseiről és jövőbeni feladatairól valamint az Örökség a jövőnek – jövő az örökségnek című vándorkiállítást is megnyitják, mely az NKA által az elmúlt 20 évben támogatott ásatásokból és műemlék felújításokból mutat be az egész ország területéről példákat.

Bolgár tánciskola lesz 18 órakor a Nemzetiségek Házában. A Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat rendezvényére minden érdeklődőt szeretettel vár Parázsó Viktória táncoktató.

Rakonczai János Varázslatos Dél-Amerika (Kalandozás Fábián Tamással) címmel tart előadást 18 órakor az Informatóriumban. Elérkezett a Magyar Földtani Védegylet Egyesület utolsó, féléves záróelőadása, amelyen az előadó Rakonczai János lesz, az SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékének docense, aki egy Fábián Tamással eltöltött, izgalmas dél-amerikai útjáról számol majd be. Mindenkit sok szeretettel várnak az eseményre!

19 órakor Giovani Artisti Koncert lesz az Agórában. Az esten például Mozart, Beethoven és Liszt művek csendülnek fel Marton Árpád ismertetőjével.

„Zengő hegedűhúrok II.” 19 órától a Reök-palotában. Az SZTE Zeneművészeti Kar hegedű tanszak hallgatóinak ingyenes hangversenyére minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház közös produkcióját, a Rítust láthatják az érdeklődők december 4-én, 5-én és 6-án a kisszínházban 19 órától. A természetes, a nyers erővel és hittel teli élet mindig helyet követel. Ha kell, eltörölve kifinomultabb, „túlcivilizált” kultúrákat. Majd azok maradékán, romjain új rítusokban építi magát. Mígnem maga válik hasonlóvá az általa eltaposott világhoz. A körforgás állandó. Mindig jön újabb generáció, újabb horda. Rítusaik pedig segítik az adott közösség tagjait, hogy kontaktusba léphessenek a hitük lényegét és kultuszuk tárgyát jelentő transzcendens valósággal. Emberi és isteni énünk küzdelme végtelen és feloldhatatlan.

ritus_39_il

Eörsi István: Sírkő és Kakaó – traktátus a nyárspolgárság végleteiről – zenés tragikomédiáját láthatja a nagyérdemű a Pinceszínházban 19.30-tól. A 99. évét taposó Toronyné gazdag vénasszony. Felfogadja Pitiéket, hogy ápolják, gondozzák – a majdan örökölendő lakás ígéretével. Lajos és Lujza végzi is a dolgát becsületesen, gondosan és odaadóan, a lakás reményében. És milyen jó lesz, ha majd… Egyszer végre… De erre még gondolni sem szabad! Nem akarnak, nem akarhatnak rosszat jótevőjüknek, aki… Aki már 15 éve nem akar megdögleni. Lépni kell. Lépni kellene… Kapóra jön az orvos tanácsa: csak a véletleneket kell megfelelően csoportosítani, és akkor… Akkor mi lesz? Akkor minden más lesz? Eörsi István, Kossuth-díjas író és költő, több mint 35 önálló mű szerzője. Meghatározó alakja volt a magyar kulturális közéletnek, szóban és írásban is karakteres, véleményformáló, akár a múltban, akár napjainkban. „Szerelmi bánat ellen öngyógyítás céljából írtam 1965-ben a Sírkő és kakaó-t. A fekete kétségbeesésből a fekete humorba menekültem. Született egy játék, miről is? A zsarnokság minden átfogó hatalmáról, az elnyomottak szolgává zülléséről, a lázadások kilátástalanságáról, az emberi együttélés képtelenségéről” – olvasható a Sírkő és kakaó előszavában.

sirko es kakao

Ocho Macho koncert lesz 20 órától a JATE Klubban. Tíz éves születésnapját 10 év – 10 város című turnéjával ünnepli a klubokban és fesztiválokon is rendkívül népszerű, pörgős, latinos-punkos-skás, igazi örömzenét zenét játszó Ocho Macho. A zenekar ráadásul egy különleges új EP-t is kiad a jeles alkalomra. „Óriási megtiszteltetés, amikor az emberek úgy döntenek, hogy aznap este minket választanak. Ezt mind a mai napig alázattal fogadjuk! Éppen ezért a mai napig izgulunk is, hogy át tudjuk-e adni, azt, amit szeretnénk. És, hogy mi is az? Az élmény, az, hogy kikapcsolhassanak az emberek, hogy elfelejtsék gondjaikat és, hogy egyetlen nagy energia körbeöleljen minket. A zene a drogunk!” – mondja Kirchknopf Gergő, az Ocho Macho énekese.

Folyamatos kiállítások, programok:

Albert Camus 1913-2013 címmel rendez interaktív és többnyelvű kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár és az Alliance Française Szegedi Francia Kulturális Egyesület a TIK-ben. A tárlat különlegessége, hogy az ismeretanyag QR-kódok mögé lett elhelyezve, melyeket okostelefonnal vagy tablet útján lehet olvashatóvá tenni. A plakátok olyan grafikus elemeket, dátumokat, fényképeket ábrázolnak, melyek külön nyelvismeretet nem igényelnek. A szövegek kidolgozását a párizsi École Normale Supérieure-nek köszönhetjük a következő nyelveken: francia, angol, spanyol, német, arab és kínai. Arra kérik a látogatókat, hogy töltsék le azt a kifejezetten erre a célra kifejlesztett alkalmazást (Institut Français Albert Camus), melyen keresztül szöveges, képes, audió- és videó dokumentumokhoz férhetnek hozzá, a QR-kódok beolvasásával. A kiállítás február 15-éig látható.

A Titanic katasztrófáját mutatja be az a kiállítás, amit a Vármúzeumban tekinthetnek meg az érdeklődők egészen december közepéig. 1912. április 14-én éjszaka ütközött jéghegynek az elsüllyeszthetetlennek tartott luxushajó, a Titanic. A gőzös-óriást pár óra alatt teljesen elnyelték a tenger hullámai. A Southamptonból New Yorkba tartó óceánjáró korának egyik legnagyobb hajója volt: magassága elérte egy 18 emeletes házét, a fedélzeten még saját nyomda is működött. A Titanicot első útján érte a katasztrófa: a hajón utazó körülbelül 2200 utas kétharmada a jeges óceánba fulladt. A rijekai tengerészeti múzeumból érkezett kiállítás bemutatja a kor hajózásának jellemzőit, a katasztrófa előzményeit és a Titanic elsüllyedésének körülményeit. A hajón utazó, az Osztrák-Magyar Monarchiából származó utasok visszaemlékezésein keresztül ismerhetik meg a látogatók a tragédia részleteit. A Titanic és Carpathia című tárlatról bővebben ITT olvashat.

SZS20131018_titanic_kiallitas_megnyito_005

Újrafeldolgozások a hímzés világában címmel Fetter Ferencné Zsiga-díjas, Magyar Kézműves Remek-díjas Hímző Népi Iparművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat olvasójában. Fetter Ferencné az 1970-es évektől foglalkozik hímzéssel. Az 1982-ben megalakult Dél-Alföldi Népművészeti Egyesület egyik alapító tagja. Munkásságát Alkotói díjjal, valamint arany- és bronzplakettel ismerték el. Népi iparművész címet, szövő és hímző oktatói képesítést szerzett. Foglalkozik csipkeveréssel és oktatja a kézművesség egyéb ágait is. A mozgássérültek ART ’94 kulturális fesztiválján a kreativitás gyógyító hatásának oktatójaként elismerésben részesült. Alkotásaival számos hazai és külföldi kiállításon szerepelt, többek között Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Svájcban, Romániában, Finnországban és az Egyesült Államokban is bemutatták munkáit. A kiállítás 2014. január 8-ig tekinthető meg.

Gárdonyi Géza életének „titkos” oldalát is bemutatja a Móra Ferenc Múzeum új időszaki kiállítása. „A láthatatlan ember arcai” című tárlaton többek között kiderül, miért párbajozott többször is az író Szegeden töltött évei alatt, illetve milyen titkosírással vezette naplóit. Gárdonyi Géza fiatal újságíróként három évig dolgozott Szegeden. Ez idő alatt több alkalommal is párbajozott: írásai miatt kellett karddal megvédenie becsületét a békés, nyugodt természetű írónak. Az összecsapásokon csak első vérig küzdöttek, a párbajozást azonban ekkor már büntették, így Gárdonyi kétszer is börtönbe került. A párbajok mellett Dankó Pistával kötött szoros barátságát is megismerhetik az érdeklődők a Móra-múzeumban. A gyermekeket egyenruha- és fegyvermásolatokkal várják: a lelkes csemeték török és magyar vitézzé válhatnak a kiállítás falai között. A nagyobbak „egri csillagos” Honfoglalót játszhatnak, majd a titkosírás rejtélyének nyomába eredhetnek. A kiállításon a játékos elemek mellett az író több személyes tárgyát, többek között írógépét, pipáját, pecsétnyomóját, vándorbotját is bemutatják.

gardonyi

Sonkodi Rita festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban. A Múzsák című tárlatot december 15-éig tekinthetőek meg a kultúrpalota első emeleti kiállítótermében. Nyugat költőlegendái ihlették meg Sonkodi Rita festőművészt: az alkotó a különböző szerelmes versekben megjelenő múzsák előtti hódolatát fejezi ki festményeivel a Móra-múzeumban csütörtökön megnyíló kiállításon. A kecses nőalakok beteljesült és beteljesületlen szerelmek jelképei, plátói románcok szereplői: zsenge szépségek, értelmes nők, érzékeny asszonyok, akiknek szerelmeit csak a strófákból ismerjük, de egyéniségüket, arcukat alig-alig. „Festményeimen az én múzsáim jelennek meg: ahogy én láttam Kosztolányi Máriáját, Ady Boncza Bertáját, Babits Sophie-ját vagy Juhász Gyula Sasvári Annáját” – mesél munkáiról a művésznő. A tárlaton húsz festményt mutatnak be, melyek az elmúlt közel nyolc év gyümölcsei. Sonkodi Rita a Magyar Képzőművészeti Akadémia festőszakán diplomázott, később pedig Temesváron szerzett tudományos fokozatot. Jelenleg az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karának tanára.

sonkodi rita

Miholcsa József szobrászművész Fába nyesett képzelet című kiállítását december 5-ig tekinthetik az érdeklődők a Bálint Sándor Művelődési Házban.

Varga Anikó műveit tekinthetik meg egy hónapon át a szegedi Zero Art Café falain. A tárlatot 18 órakor Szombathelyi Árpád festőművész nyitja meg. A megnyitón közreműködnek a Lehetséges Világok zenekar tagjai: Pikó András Gáspár (gitár) és Kerpics Judit (ének). “Eleinte csak tájképeket festettem, nagyon szeretem a természetet, ahol sok időt töltök el és az ott látottakat, illetve a rám ható érzéseket örökítem meg. Szeretem a felhők kavalkádját, az erdőkbe beszűrődő fényeket, ezekből merítek ihletet, a megunhatatlan és kimeríthetetlen tájképfestészethez. Másik kedvenc témám a portrék. Sok mindent elmond egy arc az emberről, ezeket is próbálom megörökíteni képeimen. Az élénk színeknek nem tudok ellenállni, ez a képeimen is tükröződik” – vallja Varga Anikó. A kiállítás ingyenesen megtekinthető december 7-ig a kávézó nyitvatartási idejében.

Balló Andrea és Simon Miklós festőművészek erdélyi művésztelepeken alkotott képeiből nyílt tárlat a Polgári Szalonban. Mindkét alkotó erdélyi művésztelepeken készített munkáiból mutat be válogatást a közönségnek. A tárlatról bővebben itt olvashat!

A Móra Ferenc Múzeum és a szegedi Lajos Sándor Fotóklub együttműködésében egy kiállítás-sorozatnak ad otthont a Fekete ház, szegedi fotósoknak a várossal kapcsolatos anyagait mutatják be. December végéig Dobóczky Zsolt Hídverők című fotókiállítását tekinthetik meg az érdeklődők. A tárlatról, illetve a fotográfus legújabb elismeréséről bővebben ITT olvashat.

tik_hid_foto_it_15

Keleti Éva fotóiból nyílt tárlat a Reök-ben, amit január 12-éig tekinthetnek meg az érdeklődők. Törőcsik Mari, Hofi Géza, Gobbi Hilda, Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán és még számtalan legendás művész nem mindennapi, sokszor szórakoztató, néha megindítóan intim szituációkban: így látta őket Keleti Éva, így engedték magukat láttatni a művészek a színházi fotográfia mára ikonikus egyéniségének, aki iskolát teremtett a színházi fotózásban. Jelentős korszak, a színházi aranykor kiemelkedő figuráinak nagy pillanatait kapta lencsevégre. A Visszapillantás: a kultúra vonzásában című, közel száz alkotást felvonultató, reprezentatív kiállításon ismerős, szeretett arcok köszönnek vissza, a fotók legtöbbje már önmagában legendásnak számít – túl azon, hogy valódi legendák fontos pillanatait örökítette át számunkra a múltból.

Novák András festőművész 77 éve úton című kiállítása december 4-éig tekinthető meg az EDF Galériában. Novák András munkáját számos kitüntetéssel ismerték el, a Juhász Gyula-díj és a Szegedért Emlékérem mellett megkapta a Szegedért Alapítvány művészeti kuratóriumának díját is. Az EDF galériában kiállított félszáz alkotás között éppúgy megtalálhatók a gesztuselvű tusrajzok, mint a női test szépségét visszaadó aktok vagy a különös hangulatú portrék, csendéletek, illetve a természet ihlette absztrakt festmények.

balogh_sandor_kiallitas07_gs

Benczúr, a festőfejedelem címmel nyílt tárlat a Móra Ferenc Múzeumban. A tárlaton több mint harminc festményt és grafikát mutatnak be a magyar historikus festészet kiemelkedő alakjának munkásságából. Az alkotások egy része Nyíregyházáról érkezett, az ottani múzeum egész komoly Benczúr-kollekcióval rendelkezik. A szegedi kultúrpalota három Benczúr-festményt birtokol, az egyik Tisza Kálmánt, a másik Tisza Lajost ábrázolja, a harmadik pedig egy vázlat Mátyás megkoronázásáról. Az első két műalkotás letétben a városházán található, ott csodálhatták meg eddig a látogatók vagy az ott dolgozók. A kiállításra most visszakérik a képeket, hogy a többi Benczúr-művel közösen láthassa ezeket is a közönség. A kiállítás december 15-éig látogatható.

Kétszáz éve élt emberek sorsát mutatja be a Fekete Ház legújabb tárlata, amely a múmiakutatás érdekes és rejtélyes világába kalauzolja el a látogatókat a váci leletegyüttes segítségével. A „Rejtélyek, sorsok, múmiák” című tárlaton a váci Fehérek templomának rejtett kriptájában felfedezett természetes úton mumifikálódott testeket láthat a nagyközönség. Egy felújítás során, 1994-ben bukkantak rá Vácott arra az elfeledett kriptára, mely az 1674-1838 között élt váci polgárok temetkezési helyéül szolgált. A megtalált 265 múmia közül 166 személyt azonosítottak a szakemberek, a fennmaradó 99 kilétét mind a mai napig homály fedi. A tárlatról bővebben ITT olvashat.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Szórakozás

Tömeg várta Nemesi Pált a családi pikniken

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Több, mint 1500 vendég volt Nemesi Pál piknikén, vasárnap.

Tovább olvasom

Szórakozás

Vasárnap Alsóvárosi Családi Piknik lesz

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Kasza Tibivel, a Buborék Együttes kölyökkoncertjével és ingyenes ugrálóvárral, kézműves foglalkozásokkal, népi játékokkal. Szeged független polgármesterjelöltjének újabb sajátos fóruma ez, ahol lehet vele találkozni, beszélgetni.

Tovább olvasom

Hírzóna

Új játszóteret avattak Algyőn

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Családi napon vehették birtokba a játékokat a gyerekek.

Tovább olvasom

Aktuál