Közélet

Szerb miniszterelnök: „Kinyitottuk Európa kapuit”

Szerb miniszterelnök: „Kinyitottuk Európa kapuit”

2013. december 24., kedd
Szerb miniszterelnök: „Kinyitottuk Európa kapuit”

Az utóbbi húsz év legnagyobb teljesítményének nevezte Ivica Dacic szerb miniszterelnök, hogy Belgrád januárban megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat Brüsszellel. „Kinyitottuk Európa kapuit” - fogalmazott a keddi belgrádi kormányülésen Dacic.

„Megnyertük az első, igen jelentős csatánkat... és erre minden kormánytag és minden szerb állampolgár büszke lehet” - hangsúlyozta a miniszterelnök. Hozzátette, hogy nem volt könnyű az idáig vezető út, mert a tavalyi kormányváltáskor Szerbiának nem voltak barátai, "magányos, megalázott és megszégyenített" volt. Kiemelte azt is, hogy rendezni kellett a külkapcsolatokat, de úgy, hogy a nemzeti érdekek ne sérüljenek, és hogy élhető országot teremtsenek. Szerinte ezt csak úgy lehetett elérni, hogy „tárgyalásokba kezdtünk azokkal, akikkel a közelmúltig még háborúztunk”. A miniszterelnök szerint Belgrád „hatalmas mínusszal” kezd bele az uniós tárgyalásokba: a gazdaság romokban áll, rengeteg a munkanélküli és a szegény, a születések alacsony száma pedig elkeserítő. „Mélyreható reformok nélkül nem éljük túl. A harcunk még csak most kezdődik. Még nem állunk készen Európára” - magyarázta

Dacic

. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy Szerbia számára nagyon fontos, hogy az EU tagállamai ne kérjék Koszovó függetlenségének elismerését, csak a kapcsolat normalizálását. Pristina öt éve szakadt el Belgrádtól, önállóságát azonban több ország sem ismerte még el. A miniszterelnök megismételte azt a többször hangoztatott kijelentését, miszerint soha nem képezte a Brüsszellel folytatott tárgyalások témáját Koszovó függetlenségének elismerése, és ez lehetetlen is lenne, hiszen öt uniós tagállam sem tette ezt meg. A január 21-i első Belgrád-Brüsszel találkozón a tárgyalási keretről és az elképzelésekről lesz szó - jelentette be Dacic.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.