Közélet

Stratégiai szövetséget kötött a szegedi önkormányzat és az egyetem

Stratégiai szövetséget kötött a szegedi önkormányzat és az egyetem

2013. december 5., csütörtök
Stratégiai szövetséget kötött a szegedi önkormányzat és az egyetem
alairas_onkormanyzat_szte01_gs

Közösen gondolkodik, közös projekteket tervez az önkormányzat és az universitas a 2014-2020 közötti EU-s finanszírozási ciklusban, erről írtak alá megállapodást csütörtökön.

Stratégiai partnerségi megállapodást írt alá csütörtökön a szegedi városházán

Botka László

polgármester és

Szabó Gábor

, a Szegedi Tudományegyetem rektora, valamint

Majó Zoltán

, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója. A szerződéstől azt remélik, lehetővé teszi a közös tervezést, projekteket, a közös szegedi érdekek megjelenítését a következő, 2014-től 2020-ig tartó európai uniós fejlesztési ciklusban.

A helyi polgárok a kooperáció nyertesei

A polgármester bejelentette, tulajdonképpen az eddigi együttműködés struktúráját rögzítették most, hiszen a 2007-2013-as finanszírozási időszakban már sikeresen kooperáltak a felek. Nem véletlen - fogalmazott - hogy Szeged a legsikeresebben pályázó hazai nagyvárosnak bizonyult az ide érkezett 289 milliárd forint uniós fejlesztési forrással, valamint a 2143 elnyert pályázattal. Ami a következő ciklust illeti, a Magyarország számára elérhető pénzek 60 százaléka a gazdaságfejlesztést, 40 százalék pedig az infrastruktúra- és a település-fejlesztést célozza. Szeged városa a saját tervezett kiemelt projektjeit már eljuttatta a minisztériumokhoz és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez, és Botka László bízik benne, ezek beépülnek a nemzeti nagyprojektek sorába. A városvezető azt mondta: az eddigi sikerek oka egyrészt a jól átgondolt városfejlesztési stratégia volt, másrészt az, hogy a projektek a komplexitásra és a partnerségre épültek. Minden önkormányzati beruházásnál figyelembe vették ennek tükrében az egyetem fejlesztési elképzeléseit is. Ennek megfelelően az önkormányzat és az universitas együttműködött az új klinikai tömb és a Dugonics téri központi épület, valamint ezek környezetének fejlesztési, valamint rehabilitációs projektjében. Vezetői szinten folyamatos volt és lesz az egyeztetés, ám a minél hatékonyabb pályázás érdekében most közös munkacsoportot is létrehoz a város fejlesztési irodája, illetve az egyetem stratégiai igazgatósága. A cél, hogy a következő ciklusban is legalább 289 milliárd forint érkezzen Szegedre - fejezte be.

alairas_onkormanyzat_szte02_gs

Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora megerősítette, az eddigiek szellemében kívánják folytatni a kooperációt. "Az egyetem és a város egymásra vannak utalva. Szeged számára anyagi és szellemi erőforrást jelent az universitas, intézményünk pedig büszke szegediségére. Fontos, hogy a jövőben is összehangoltan valósítsuk meg fejlesztéseinket. Nagy öröm számomra, hogy hamarosan élettel telik meg az új klinikai tömb, melynek létesítésekor erőteljesen támaszkodtunk a városi infrastrukturális beruházásokra, illetve minden valószínűség szerint elindulhat a korábbi 410 ágyas klinika 2,7 milliárd forintos korszerűsítése is. Világszínvonalú berendezések szolgálják majd a szegedieket és a környékbelieket, ily módon is tanúbizonyságot nyer, hogy együttműködésünk nyertesei végső soron maguk a helyi polgárok" - szögezte le.

Szeged tervezett nagyprojektjei

A szegedi önkormányzat egyébként szerdán

közmeghallgatást tartott

a 2014-2020 között tervezett nagy- és kiemelt projektekről. A közgyűlés korábban tizenöt ilyen fejlesztési elképzelést hagyott jóvá, ezek a következők. 1) Az Öthalom-ELI tudásváros fejlesztése 2) A Tisza belvárosi szakaszának rekonstrukciója 3) Biopolisz Park építése 4) Déli Tisza-híd építése 5) A trolibusz-közlekedés fejlesztése 6) Új intermodális autóbusz-pályaudvar építése 7) A közvilágítás korszerűsítése 8) A távhőszolgáltató rendszer fejlesztése megújuló energiaforrások felhasználásával 9) Szociális városrehabilitáció 10) A Széchenyi tér rekonstrukciója 11) A gyálaréti Holt-Tisza rehabilitációja 12) A szegedi reptér kereskedelmi célú reptérré való fejlesztése 13) Nagy sebességű vasút fejlesztése a Budapest-Szeged-Temesvár vonalában (illetve pályázat benyújtása további egy hídra) 14) A szeged-dorozsmai vasúti felüljáró megépítése 15) Szeged és környéke kerékpárút-hálózatának fejlesztése (nevesített első ütem: kerékpárút megépítése Alsóváros és Gyálarét között) A közmeghallgatáson elhangzott: az önkormányzat elsősorban ezekre a tervekre szeretne uniós forrásokat lehívni, ugyanakkor a lista nyitott, a továbbiakban is bővíthető.

Az SZTE tervezett nagyprojektjei

A Szegedi Tudományegyetem a 2014-2020-as uniós ciklusban az alábbi fejlesztések tervezését indította el Intézményfejlesztési Tervében. 1) A Fogorvostudományi Kar épületinfrastruktúra-fejlesztése 2) Az Általános Orvostudományi Kar elméleti tömb létrehozása 3) A Természettudományi és Informatikai Kar épületinfrastruktúra-fejlesztése 4) Nemzetközi szintű élettudományi kísérletek folytatásához szükséges állatház fejlesztése 5) A Zeneművészeti Kar épületének rekonstrukciója 6) Humán- és Társadalomtudományi Szolgáltató Központ fejlesztése 7) A nemzetközi lézerközpont (ELI) létrehozásában, illetve a hozzá kapcsolódó tudáspark kialakításában történő részvétel 8) Egészségtudományi Park és Inkubátorház megalapozása 9) Természettudományi és Informatikai Inkubátorház létrehozása 10) A technológiai transzfer erősítése 11) Gazdaság- és Vállalkozásfejlesztési Központ fejlesztése 12) A Regionális Triple Helix (egyetem - ipar - kormányzat) kapcsolatok megerősítése 13) Az egyetem társadalmi szerepvállalásának elősegítése

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.