Közélet

Rácz az új jobbikos képviselő, de nem szavazhat a közgyűlésen + FOTÓK

Rácz az új jobbikos képviselő, de nem szavazhat a közgyűlésen + FOTÓK

2013. december 19., csütörtök
Rácz az új jobbikos képviselő, de nem szavazhat a közgyűlésen + FOTÓK
Új kép

Nem tud majd szavazni az új jobbikos képviselő a pénteki közgyűlésen, meg kell várnia a fellebbezési időt, így felborulhatnak az erőviszonyok.

A szegedi önkormányzat jobbikos képviselője, Keresztúri Farkas Csaba egy bírósági ítélet után lemondott képviselői mandátumáról. A lemondást követő politikai megnyilatkozások mellett megkérdeztük Szeged címzetes főjegyzőjét, hogy milyen jogi utat követve lehet betölteni a megüresedett képviselői széket. „A helyi választási bizottságnak kell megállapítania, hogy ez a lemondás jogszerűen megérkezett, akkor megvizsgálja, hogy a jelölő szervezetnek van-e listája, mivel listás képviselőről beszélünk, ez a feltétel adott. Ez után megnézi a bizottság, hogy azon a listán van-e még képviselői mandátumot elnyerhető személy. Utóbbi feltétel is adott. A jelölő szervezetnek 30 napja van ezt követően, hogy nyilatkozzon, hogy kit jelöl meg képviselőnek a listáról. Ha ez megtörténik, akkor a választási bizottság határozatot hoz, ezt beterjeszti a soron következő közgyűlés elé, ahol a képviselő leteszi az esküt, aki ezzel képviselői minőséget nyer, bizottsági helyet nem, arról a közgyűlés dönt majd” – ismertette a jogi utat korábban Mózes Ervin. A Jobbik Rácz Tibort jelölte a posztra, az erről szóló hivatalos okmányokat múlt héten, december 13-án, péntek délelőtt eljuttatták a bizottsághoz. A választási szervezet információink szerint csak egy héttel későbbre, a közgyűlés előtti napra, december 19-re, csütörtökre tudta összehívni a tagjait, ekkor tud határozatot hozni a testület. A határozat ellen azonban két nap fellebbezési idő van előírva, ami szombaton jár le, mandátumot csak ez után kaphat az új képviselő, és mivel épp e két napba esik bele a közgyűlés, Rácznak még nem lesz szavazati joga, ami jelentősen megváltoztathatja a testületben az erőviszonyokat.

A Jobbik egy nyilatkozatban tette közzé az új képviselőjük nevét:

„Tisztújítást tartott a Jobbik Magyarországért Mozgalom Szegedi Alapszervezete, miután lejárt az elnökség mandátuma. Az Alapszervezet taggyűlése, titkos szavazáson két évre újra Tóth Pétert választotta elnöknek. Elnökségi tagoknak Barta Sándort, Bánfi Csabát, Rácz Tibort és Varga Antalt választották. Az elnökség azért kíván dolgozni, hogy 2014-ben a Jobbik sikeresen szerepeljen az országgyűlési, az európai parlamenti és az önkormányzati választásokon is. Emellett a Jobbik Magyarországért Mozgalom Országos Elnöksége, a helyi szervezettel egyetértve Rácz Tibort jelölte önkormányzati képviselőnek Szeged Megyei Jogú Város Képviselő-testületébe” – áll a nyilatkozatban.

Megkértük ismét Mózes Ervint, hogy tájékoztasson minket a jogi helyzetről:

"Az előző jobbikos képviselő november 22-én mondott le, a jelölő szervezetének 30 nap áll rendelkezésére, hogy új képviselőt jelöljön. A helyi választási bizottság 26-án ült össze, és értesítette a jelölő szervezetet arról, hogy jelölhet a listáról, múlthét pénteken, december 13-án érkezett meg a jelölés. Mi december 16-án tudtuk elérni a bizottságot, amely egyeztetések után úgy határozott, hogy 19-én ült össze, és állapította meg az előterjesztésünk alapján, hogy ki a Jobbik új képviselője (

lásd képeinken

). Itt állt elő az a technikai probléma, hogy ma kap az új képviselő határozatot a döntésről, amihez 2 napos fellebbezési határidő van rendelve. Azt sem lehet megtenni, hogy a fellebbezési jogát gyakorolható személyeket nyilatkoztatjuk, ugyanis ebben az esetben valamennyi választópolgárnak joga van fellebbezést benyújtania. Ebből következik, hogy holnap és holnap után 16 óráig lehet benyújtani a fellebbezést. A holnapi közgyűlésen még nem lesz megbízó levél az új jobbikos képviselő kezében, így esküt sem tud tenni, az ülésen csak mint érdeklődő vehet részt" - tájékoztatott a helyzetről Szeged címzetes főjegyzője.

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.