Közélet

Pályázat az iskolai közösségi szolgálat program megismertetésére

Pályázat az iskolai közösségi szolgálat program megismertetésére

2013. december 25., szerda
Pályázat az iskolai közösségi szolgálat program megismertetésére

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) pályázatot hirdet az iskolai közösségi szolgálat programjainak széles társadalmi körben való megismertetésére, a felhívásra január 8-ig a középiskolákban nappali képzésben 2016. január 1-jét követően érettségiző tanulók és a programokat koordináló pedagógusok jelentkezhetnek.

Az OFI felhívása szerint a pályázat keretében olyan eseményekről készült dokumentumokat, alkotásokat kívánnak összegyűjteni és közzétenni, amelyek az iskolák épületein belül is és azokon kívül a közösségi szolgálat keretei között megvalósított tevékenységeket mutatják be. A középiskolákban nappali képzésben tanuló diákok 2-4 perces filmmel, videoklippel, az iskolai közösségi szolgálatot koordináló pedagógusok, osztályfőnökök a megvalósított vagy folyamatban lévő program 2-3 oldalnyi szöveges-képes ismertetésével pályázhatnak a kozossegi.szolgalat@ofi.hu címen. Az eredményeket várhatóan január 27-én hirdetik ki. A 2011-ben hozott köznevelési törvény szerint 2016-tól az érettségi vizsga megszerzése feltétele 50 óra közösségi szolgálat elvégzése. A középiskolások 2016-ig fokozatosan kapcsolódnak be a közösségi szolgálatba: a miniszteri rendelet szerint először az előző, 2012/13-as tanévben kilencedik osztályos diákoknál kellett megszervezniük az iskoláknak a közösségi szolgálatot, az 50 órát három év alatt lehet elvégezni. Van olyan intézmény, ahol már bevezették a közösségi szolgálatot, amely az Egyesült Államokból és Angliából indult el, és egyre több országban része a fiatalok nevelésének. Bodó Márton, az OFI szakreferense korábban elmondta: eddig nagyjából az iskolák egynegyedének diákjai vettek részt a szolgálatban. A visszajelzések szerint a tevékenység révén javult a fiatalok önismerete, és könnyebbé vált számukra a pályaválasztás is - tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.