Közélet

MSZP: a kormány újabb csapást mér a nyelvoktatásra

MSZP: a kormány újabb csapást mér a nyelvoktatásra

2013. december 14., szombat
MSZP: a kormány újabb csapást mér a nyelvoktatásra

Az MSZP szerint a kormány újabb csapást mér a nyelvoktatásra. Kunhalmi Ágnes, a szocialisták oktatáspolitikusa szombaton azt mondta az MTI-nek: a felnőttképzési törvény rendkívül nehéz helyzetbe hozza a kisebb nyelviskolákat és az egyéni vállalkozóként dolgozó magántanárokat azzal, hogy akkreditáltatniuk kell oktatási programjukat, milliós kauciót kell letenniük és jelentős adminisztrációra kényszerülnek.

Az MSZP-s politikus szerint az anyagi és adminisztrációs többletterheket a nyelvoktató cégek jó része nem tudja majd vállalni, és az eddig legálisan dolgozó magántanárok is kénytelenek lesznek feketén tanítani. Ellenkező esetben, vagyis ha betartják a rendelkezéseket, színvonalesésre lehet számítani - mondta a szocialista párt elnökségi tagja, hangsúlyozva, hogy a nyelvoktatásban előre megírt képzési tervek helyett sokkal inkább az egyéni igények figyelembevételére van szükség. Hozzátette: ez már a negyedik, a nyelvoktatást és -tanulást nehezítő intézkedése az Orbán-kormánynak. Ide sorolta a középiskolák nulladik évfolyamos nyelvi képzésének megszüntetését, a közismereti tárgyak számának csökkentését a szakiskolákban, valamint azt, hogy megszüntették a szakképzési alapból nyelvoktatásra fordítható támogatásokat a felnőttképzésben. Véleménye szerint a kormány az idegen nyelvek elsajátításának megnehezítésével "falat húz" Magyarország határai köré. Elmondta, ha az MSZP győz a választáson, visszaállítják a közismereti tárgyak korábbi óraszámát a szakképzésben, és állami és európai uniós forrásból garantálják, hogy az Erasmus programban minden egyetemi-főiskolai hallgató 3-5 hónapig külföldön tanulhasson idegen nyelvet és így nyelvvizsgát szerezhessen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.