Közélet

Mendikálnak a szegedi ferenceseknél

Mendikálnak a szegedi ferenceseknél

2013. december 6., péntek
Mendikálnak a szegedi ferenceseknél
ghymes

A Ghymes együttes és a ferencesek karácsony táján immár több éve egy-egy közös jótékonysági est keretében gyűjtenek az elesettek, a rászorultak javára. Az idei koncertet a csodaszép, szeged-alsóvárosi gótikus templomban tartják december 20-án 20 órától, a Karolina Katolikus Iskola és a templom egyesített kórusának közreműködésével.

„Bátran mondjuk ki, hogy régi szóval mendikálunk, mai szóval koldulunk. Ez nem szégyen. A szégyen inkább az, ha valaki adhatna, és nem ad. Ez szégyen” – állítja

Zatykó László

szegedi ferences atya, akinek meggyőződése, hogy szép lesz a koncert, mert az ősi, népi karácsonyi dalok a fiatalok között divatos hangszereken és feldolgozásban szólalnak meg, és így új életre kelnek. Ennek a nagy mestere a Ghymes. A jótékonysági est a szegedi rendház ingyenkonyhájának fennmaradását segíti. A ferencesek két évtizede októbertől májusig adományokból és sok-sok önkéntes bevonásával működtetik a hajléktalanok és a legszegényebbek életét elviselhetőbbé tévő étkezdéjüket. Naponta hetven–nyolcvan vacsorát adnak, jó szívvel, szeretettel. Egyetemisták, ministránsok, a plébánia különböző közösségei csapatostul vállalnak rendszeresen és vidáman szolgálatot: főznek, tálalnak, mosogatnak, takarítanak. Nagyüzem ez, mégsem személytelen. A táplálék mellé jó szót is kapnak az elesettek. László atya és rendtársai az étkezés előtt két percnél nem hosszabb kis elmélkedéseket is mondanak egy-egy biblia mondat kapcsán, karácsonykor pedig az egyik legnevesebb szegedi szakács készíti számukra a halászlét, és mindenkit meglepnek ajándékcsomaggal. Komoly társadalmi szolgálat ez, és szinte kizárólag magánszemélyek jó szívének köszönhetően működik. Most a Ghyems és a koncertre jegyet váltó közönség is karácsonyi jócselekedetet végez e szolgálat segítésével. Az együttes tagjainak meggyőződése, hogy a karácsony – Szent Ferenc szavaival – az ünnepek ünnepe. Az elhangzó művek Jézus születésének misztériumról, az ünnep szépségéről, a közösségteremtés és a hagyományok megbecsüléséről, értékéről szólnak. Új szerzemények mellett felcsendülnek olyan régi számok is, amelyeket a közönség a már platinalemez fokozatot elért Mendika című korongról ismer.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.