Közélet

Megtiltható a személyre szóló kampányolás

Megtiltható a személyre szóló kampányolás

2013. december 28., szombat
Megtiltható a személyre szóló kampányolás

A választópolgárok a jövő évi országgyűlési választások előtt megtilthatják, hogy a különböző pártok, jelöltek, jelölő szervezetek személyre szóló kampányüzenetekkel keressék meg őket.

Pálffy Ilona

, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője az MTI-vel azt közölte, január 1-je után postázzák ki valamennyi magyarországi háztartásba azokat a nyomtatványokat, amelyeken a választók megtilthatják személyes adataik kampánycélú kiadását. Elmondta, a 2014-es parlamenti választás egyik újdonsága, hogy a választási eljárásról szóló törvény értelmében minden polgár jogosult korlátozni a róla nyilvántartott adatok kiadását "a személyiségi jogok védelmének biztosítékaként, a személyes adataival való önrendelkezési jogának érvényesítése keretében". Közölte, a választásokon a jelölteknek és jelölő szervezeteknek lehetőségük van arra, hogy kikérjék a névjegyzékben szereplő választópolgárok név- és lakcímadatait annak érdekében, hogy személyre szóló kampányüzenetekkel keressék meg a választókat. A polgárok személyes adatai és lakcímei ugyanakkor nemcsak kampánycélokra, hanem közvetlen üzletszerzésre, úgynevezett "direkt marketingre", piackutatásra, tudományos kutatásra, illetve közvélemény-kutatás céljára is kikérhetők, de a most kiküldendő nyomtatványon ezt is megtilthatja bárki. Ugyanezen a nyomtatványon lehet nyilatkozni arról is, ha valaki nemzetiségi választópolgárként kéri magát nyilvántartásba vetetni, és arról is, ha valaki, fogyatékossággal élőként segítséget kér választójoga gyakorlásához.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.