Közélet

Megérkezett a dómba a Betlehemi Láng + FOTÓK

Megérkezett a dómba a Betlehemi Láng + FOTÓK

2013. december 19., csütörtök
Megérkezett a dómba a Betlehemi Láng + FOTÓK
betlehemi_lang08_gs

Az igazi szeretet, a valódi emberség nem ismer határokat – fogalmazott Kiss-Rigó László megyés püspök a Betlehemi Láng fogadásakor a dómban, ahová ismét Temes megyei rendőrök hozták el a békét jelképező lángot.

A Betlehemi Láng elmélyíti az adventi előkészület lelkületét, és egyben szimbolizálja a karácsony szellemiségét, melyet Szegedre Temes megyéből az IPA (International Police Association) Egyesület hozott el. A fogadalmi templomban a temesvári Bánáti Filharmónia Kórusa adott hangversenyt a láng megérkezésekor, mely a béke szimbóluma világszerte.

Lukács János

dandártábornok, megyei főkapitány arról szólt az egybegyűltekhez, hogy miként is készültek az adventi időszakra a kollégáikkal. Keresztény múzeumba látogattak el, ökumenikus lelki napot tartottak, most pedig Temes megyei kollégáik jóvoltából elérhetővé tették a szegedieknek a béke lángját. „Ez a láng békességet hordoz, de valljuk, hogy a Betlehemi Láng hidat képez az emberi szívek között. Az adventi készülődésben igyekeztünk jó emberré lenni, és hiszem és vallom, hogy jobb emberré váltunk” – fogalmazott Lukács János.

betlehemi_lang17_gs

A szeretet és a valódi emberség határtalan voltáról beszélt

Kiss-Rigó László

megyés püspök, aki szerint csak látszólagos ellentmondás, hogy a fegyveres testületek tagjainak kapcsolata van az elsősorban érzelmi gazdagságot jelképező Betlehemi Lánggal. „Sokszor azt hisszük, hogy szeretetre csupán gyerekek, fiatalok, elhagyatottak, valami nagy nehézségben magukat egyedül érzők vágynak, de valljuk be, valódi szeretetre kivétel nélkül minden ember vágyik” – mondta a megyés püspök. Emlékeztetett, éppen azoknak, akik munkájuk kapcsán nap mint nap találkoznak a bűnnel, erőszakkal, nagy szükségük van talán a legnagyobb szükségük belső lelki békére, igazi szeretetre. „Azt kívánom, hogy ez a láng segítsen bennünket ahhoz, hogy karácsonykor kicsit jobb emberek legyünk, hogy megtapasztaljunk valamit abból az igazi szeretetből, belső békéből és harmóniából, amelyet a Betlehemi Láng jelképez” – tette hozzá Kiss-Rigó László. Az ENSZ 1986-ot nyilvánította a béke évében, és az osztrák Habsburg Rudolf Cserkészcsapat ötlete alapján a betlehemi Születés templomában égő láng lett a béke szimbóluma. Azóta minden esztendőben Bécsből Jézus születésének helyszínére cserkészek kíséretében egy-egy gyermek indul el, és lángot vesz a Születés templomának örökmécseséből, amit lámpásba zár. Ezt a Betlehemi Lángot idén december 14-én adták át Bécsben a világ minden tájáról érkező cserkészszövetségeknek, akik gondoskodnak arról, hogy minél több helyre eljusson.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.