Közélet

Már tesztelik a digitális utastájékoztató rendszert

Már tesztelik a digitális utastájékoztató rendszert

2013. december 7., szombat
Már tesztelik a digitális utastájékoztató rendszert
SZS20131204_utastajekoztato_tesztuzem_001

Újabb fázisába lépett a Szegedi Közlekedési Kft. nagyprojektje, amely során a cég többek között százhét aktív utastájékoztató táblát telepít a tömegközlekedési járművek megállóiba. A rendszer kialakítása az eszközök felszerelését követően már a tesztüzem időszakában jár.

Mint azt

korábban megírtuk

, a közel 30 milliárdos tömegközlekedési beruházás részeként 119 db fedélzeti kommunikációs egység kerül beépítésre a járműveken, 107 megállóban pedig utastájékoztató kijelzőket szerelnek fel. Az SZKT összes járművét ellátják kijelzőkkel, összesen 196 új darabbal, illetve a meglévő eszközök rendszerbe integrálásával. Két érintőképernyős webterminál segítségével útvonalat lehet majd tervezni, 21 csomópontban pedig jelzőlámpa programozásra kerül sor a tömegközlekedés előnyben részesítése érdekében. A fejlesztés célja a közösségi közlekedés megbízhatóságának, kiszámíthatóságának növelése, az utasok tájékoztatása és a járatok menetidejének csökkentése. "Az utastájékoztató rendszer kiépítése az előzetesen meghatározott ütemterv szerint halad. Októberben a kivitelező leszállította a diszpécserrendszer működéséhez szükséges összes eszközt és szoftvert. Ezt követően, október végén megkezdődött a leszállított szoftverek tesztelése. Ezen munka 90 százaléka a Szegedi Közlekedési Kft. falain belül zajlik, egyedül a megállóhelyi kijelzők és a diszpécserszoftver kapcsolatának tesztelése látható az utasok számára is. A szoftverek tesztelése részegységenként történik, a tesztelés az egyes programrészletek működésének ellenőrzése és szükség esetén azok javítása. A megállóhelyi kijelzők működése is egy ilyen programrészletnek számít. A kijelzők a teszt során hol sötétek (ilyenkor is működnek, csak nincs rajtuk információ), hol tesztüzeneteket tartalmaznak pl. tesztüzem vagy pontos idő és dátum. A kijelzőkön járműre vagy járatra vonatkozó információ csak a teljes rendszer tesztelését követően jelenik majd meg" - nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak a Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. képviseletében

Csanádi Zoltán

projektigazgató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.