Közélet

Magyar néppárti EP-képviselők megemlékezése Antall Józsefről

Magyar néppárti EP-képviselők megemlékezése Antall Józsefről

2013. december 17., kedd
Magyar néppárti EP-képviselők megemlékezése Antall Józsefről

Antall József halálának 20. évfordulója alkalmából az Európai Parlament (EP) magyar néppárti képviselőcsoportja nevében Tőkés László, a képviselőcsoport tiszteletbeli elnöke, Szájer József, a néppárti EP-frakció alelnöke, valamint Gyürk András delegációvezető koszorút helyezett el kedden az EP brüsszeli székházában, a néhai magyar miniszterelnökről elnevezett épületszárnyhoz vezető folyosón, Antall ott kiállított írógépénél.

Tőkés

és

Gyürk

beszédben méltatta

Antall József

munkásságát, felidézve a volt kormányfőnek a rendszerváltásban és a nemzetegyesítésben szerzett elévülhetetlen érdemeit. A koszorúzást követően a rendezvény a Himnusz eléneklésével zárult. A magyar néppárti képviselőcsoport által kiadott közlemény szerint Antall József "a XX. századvégi Európa egyik igaz, meghatározó államférfija volt, életét és tevékenységét mindvégig meghatározták azok az elvek és értékek, amelyekre Európa és az Európai Unió épül: a kereszténység, a demokrácia iránti elkötelezettség, a hazaszeretet, a nemzetek közötti együttműködés". Antall miniszterelnöksége alatt Magyarország visszatérhetett az európai nemzetek közösségébe - emlékeztetett a képviselőcsoport, felidézve, hogy a néhai kormányfő kezdeményezője volt a Varsói Szerződés megszüntetésének, elindította a visegrádi együttműködést, és előkészületeket tett az ország uniós csatlakozására. "Antall József és kormánya a rendszerváltást követő nehéz időszakban kísérelte meg lerakni a magyar demokratikus intézményrendszer alapjait, és átalakítani az ország államigazgatási, gazdasági és szociális rendszerét. Halála miatt munkája részben befejezetlen maradt. Életpályája, hazája iránti elkötelezettsége azonban mind a mai napig példamutatásul szolgál a felnövekvő generációk számára. Szellemi öröksége mindmáig tovább él, nem csak Magyarországon, hanem Európában is" - hangoztatta a magyar néppárti EP-képviselőcsoport.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.