Közélet

Magasak a telekárak Szegeden

Magasak a telekárak Szegeden

2013. december 6., péntek
Magasak a telekárak Szegeden

A magyarországi telekpiac területileg erősen koncentrált, minden negyedik telek Győr-Moson-Sopron és Pest megyében cserélt gazdát az elmúlt másfél évben - derül ki az OTP Jelzálogbank frissen megjelent Telek Értéktérkép elemzéséből.

Az árak között jelentősek a különbségek, vidéken átlagosan 3600 forintot kellett szánni egy négyzetméter telek megvásárlására, míg Budapesten csaknem 28 ezer forint volt az átlag. A családi házak építésére alkalmas földterületek forgalmát elemző, az MTI-hez pénteken eljuttatott összefoglaló szerint Budapest és a nagyvárosok forgalmi részaránya nagyjából változatlan maradt. A forgalom csaknem 60 százalékát adó községek részesedése ugyanakkor a kisebb városok rovására fokozatosan nő. Ennek alapja a családi házak iránti kereslet általános visszaesése lehet. A községekben viszont alacsony a lakáskínálat, így ott továbbra is az önálló házak jelentik az ingatlanforgalom túlnyomó részét, és ez a telekforgalomra is kihat - idézi a közlemény Valkó Dávidot, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzőjét. Az elemzés szerint lassult a magyarországi telekpiac forgalomcsökkenése, míg 2008 és 2010 között csaknem kétötödével csökkent az adásvételek száma, 2010 és 2012 között már csak 10 százalékkal szűkült a piac. Csak Somogy megyében nőtt a forgalom, ahol a 2007-ben meghosszabbított autópálya növelte a környező, elsősorban a Balaton déli partján fekvő települések vonzerejét. Az árakat vizsgálva a megyei sorrendet Pest vezeti négyzetméterenként 6330 forintos átlaggal. A sor végén Nógrád megye áll, egyedüliként ezer forint alatti fajlagos árral, itt ugyanis átlagosan 740 forintba került egy négyzetméter a 2012-13-mas adatok szerint. A vidéki átlagos telekár 3,7 millió, míg Budapesten 31 millió forint volt az elmúlt bő másfél évben. A járási szintet vizsgálva a legmagasabb árkategóriába a fővárosi kerületek mellett nyolc Pest megyei járás került. Emellett a szegedi, debreceni, balatonalmádi, balatonfüredi, győri, mosonmagyaróvári és egri járások átlagára haladja meg az 5500 forintot négyzetméterenként. A megyeszékhelyek telekárait összevetve az elmúlt bő másfél évben Veszprém bizonyult a legdrágábbnak, 12,5 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. Ezután alig lemaradva Győr következik, majd Szeged 11,5 ezer forintos fajlagos átlagértékkel. A lista végén Békéscsaba, illetve bőven kétezer forint alatti átlagos négyzetméterárral Salgótarján áll - közölte az OTP Jelzálogbank.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.