Közélet

LMP: elszaboltálja a közmeghallgatást a szegedi városvezetés

LMP: elszaboltálja a közmeghallgatást a szegedi városvezetés

2013. december 3., kedd
LMP: elszaboltálja a közmeghallgatást a szegedi városvezetés
lmp_sajttaj01_gs

Fordított logikával működik a közmeghallgatás törvény által előírt intézménye Szegeden az LMP szerint. Itt ugyanis a lakosság hallgathatja meg a város nagyívű terveit, ezúttal a következő uniós költségvetési ciklussal összefüggésben.

Szegeden gyakorlatilag a köz hallgatja meg a várospolitikai fejlesztési irányokról szóló prezentációt, majd azt követő képviselői hozzászólásokat, és nem a közt hallgatják meg – mutatott rá

Szentistványi István

a december 4-én 16 órára meghirdetett közmeghallgatással kapcsolatban. Az LMP-s önkormányzati képviselő tapasztalatai szerint a lakosok azt sem tudják, milyen tétje van egy közmeghallgatásnak, holott a helyi SZMSZ-ben is le van írva, hogy az elhangzott javaslatokra, kérdésekre vagy helyben a közmeghallgatáson, de legkésőbb 15 napon belül választ kell adni. „Az emberek nem érzik egyáltalán szükségét és értelmét annak, hogy egy ilyen típusú közmeghallgatáson részt vegyenek, mint amilyet Szegeden tartanak, ahol a város tematizálja azt, s ezzel elszaboltálja annak valódi célját” – közölte Szentistványi. A képviselő nem érti, miért nem nagyvonalú a rendszer, hogy évente egy alkalommal érdemben foglalkozzanak a lakosok javaslataival, kérdéseivel.

lmp_sajttaj03_gs

Málovics György

, az LMP Csongrád megyei szervezetének szóvivője példaként elmondta, ha egy troli vagy villamos érkezik a városba, akkor annak a nevére vagy a színére szavazhatnak a lakosok, nagy marketingkampány kíséri ezeket, de semmilyen lényeges várospolitikai döntésbe nem próbálnak beleszólást adni az itt élőknek. Megjegyezték, a

közmeghallgatás

meghirdetett témája a „Szeged város fejlesztési elképzelései a 2014-2020-as uniós tervezési időszakban” címet viseli, mely fejlesztési célokat már gyakorlatilag tavaly meghatározták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.