Közélet

Kövér: január 20-án kezdődhet a tavaszi ülésszak

Kövér: január 20-án kezdődhet a tavaszi ülésszak

2013. december 16., hétfő
Kövér: január 20-án kezdődhet a tavaszi ülésszak
parlament_36_gs

Várhatóan január közepén kezdenek ülésezni az országgyűlési bizottságok és január 20-án lesz a tavaszi ülésszak első plenáris napja - közölte Kövér László, az M1 Napirend előtt című műsorában hétfőn.

Az Országgyűlés elnöke hozzátette: erről megállapodtak a kormányzattal és a házbizottságban is.

Kövér László

arról, hogy meddig tarthat a tavaszi ülésszak azt mondta, ez attól függ, hogy milyen törvények kerülnek a parlament asztalára. Kövér László arra számít, hogy nagyjából február közepéig, végéig be tudják fejezni a munkát, és március teljes egészében már a kampányidőszak lesz. Ez annyival lehet hosszabb április elejéhez képest, amivel később a köztársasági elnök kitűzi a választás időpontját - jegyezte meg. Arról, hogy a parlamenti tempó lassul-e majd, kevesebb egyéni indítvány várható-e, azt mondta: a következő félév nagy részét a választási kampány viszi el, és a szokásoknak megfelelően viszonylag hamar befejezik a tavaszi ülésszakot. Kitért arra is: a törvényjavaslatok egyharmadát ebben a ciklusban parlamenti képviselők nyújtották be, kétharmadát a kormány. Ez a normális - hangsúlyozta, hozzátéve: szerinte válságmentes szituációban nyugodtabb törvényalkotásra van lehetőség, és megengedhető az, hogy több időt fordítsanak egy-egy törvény megvitatására. Lehet, nem is a kormány, hanem az élet diktálta a tempót - jegyezte meg, utalva arra, hogy 2010-ben válsághelyzetet örököltek az előző kabinettől. 3,5-4 év után elmondhatják, hogy ebben az erőfeszítésben megelőzték, de legalábbis utolérték a problémákat. Ma már nem az események diktálják a tempót, Magyarország kiegyensúlyozott, normális fejlődés előtt áll - tette hozzá. Az Országgyűlés elnökének összegzése szerint óriási munkát végeztek el az elmúlt közel négy évben, a parlament 822 törvényről - köztük 141 nemzetközi szerződésről - döntött, és négyszáznál több országgyűlési határozat született. Arról, hogy a devizahitelesek ügyében várható jogegységi határozat után a parlamentnek, vagy a kormánynak lehet-e törvényi kötelezettsége, azt mondta, lehet, de egyelőre semmi konkrétumot nem tud mondani. Arra a felvetésre, hogy a kampányt mennyire engedi be január közepétől a parlamentbe, úgy válaszolt: folyamatosan kampány van a magyar Országgyűlésben. Hozzátette: abban reménykedik, hogy a magyar közvélemény világosan, egyértelműen állást tud foglalni a választásokon, mi az a kampányeszköz, amit még elfogad és mi az amit nem. Ezentúl abban is bízik, a következő voksolás után kicsit lehiggadnak a kedélyek. Kövér László arra a felvetésre, hogy lesz-e ideje az autonómiatörekvések mellett kiállni azt mondta: ez nem idő, hanem célszerűség kérdése. Hangsúlyozta: ez az egyik kedvenc témája, és mindig szívesen foglalkozik vele. Ha elmondhatja a véleményét valamilyen fórumon, el fogja mondani - jelezte. Kiemelte: ebben nem a parlamenti diplomáciáé az elsődleges szerep, hanem a végrehajtó hatalomé. Hozzátette: az elszakított nemzetrészek nem szabad úgy érezniük, hogy a magyarországi politika nem foglalkozik velük eléggé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.