Közélet

Kerékpáros nyulat kergettek Szeged belvárosában

Kerékpáros nyulat kergettek Szeged belvárosában

2013. december 21., szombat
Kerékpáros nyulat kergettek Szeged belvárosában
tolvalykergetok01_ia

Negyvenperces hajkurászás végén sikerült nyakon csípni az álruhában menekülő, nyomkövetővel megjelölt kerékpárost szombat este. A Tolvajkergetők szegedi csapata ezzel a GPS-alapú üldözős játékkal búcsúztatta az évet.

„Év végi hajtás” című rendezvényével búcsúztak 2013-tól a szegedi Tolvajkergetők. A fővárosi mintára idén áprilisban alakult, kilenc tagú csapat GPS-nyomkövetővel felszerelt csalibringájuk segítségével buktatná le a kétkerekűekre utazó szarkákat. Nem is sikertelenül: elmúlt hét hónap során 33 akcióból hét alkalommal vitték el kihelyezett bringájukat, melyet a tolvaj felkutatásával mind a hétszer vissza is szereztek. Szombati rendezvényükön munkájukról, céljaikról is többet megtudhattak a Dugonics téren megfordulók, akiket zsíros deszkával és forró teával is megvendégeltek a szervezők, valamint a Tolvajkergetők országos akcióiról tekinthettek meg filmeket kivetítőjükön. A téli kikötőnél a cyclo-cross terepkerékpárosok csaphattak össze egy erre felépített pályán, melynek bizonyos részeinél a nyeregből lepattanva nekik kellett magukkal vinni a bringát is. Kerékpárunkat regisztrálhattuk is egy rendszerbe, amely a későbbiekben segítheti az eltűnt négykerekűk beazonosítását - csak szombaton közel harminc új drótszamár került a rendszerbe, amely megközelítette az ötezer tételt. Részleteket erről az

alábbi honlapon

olvashatunk.

A nyúlon túl? Nem, a nyúl az!

tolvajkergetok02_ia

Négy órától egy igazi macska-egér hajszára nevezhettek be az érdeklődők, hogy a tolvajkergetés módszerét használva kézre kerítsenek egy kerékpárost a városban. Célpontjuk egy könnyen kiszúrható, nyúljelmezt öltött kerékpáros volt, aki egy jeladóval felszerelt kerékpáron körözött Szegeden. Párban lehetett regisztrálni, hisz míg az egyik a nyúlnak öltözött száguldozót próbálta kézre keríteni, a másik a Dugonics tér kivetítőjét figyelve tartotta vele a kapcsolatot, ahol a célszemély körülbelüli tartózkodási helyét tüntették fel. "Nagyjából így dolgozunk mi is, annyi különbséggel, hogy mi egy kicsit 'lustábbak' vagyunk: nem útközben próbáljuk nyakon csípni a kerékpártolvajt, megvárjuk, míg hazaér, leteszi a biciklit, és pontosan be tudjuk mérni a helyzetét" - magyarázta a helyszínen

Dovalovszki András

, a szegedi Tolvajkergetők egyik tagja. Az egyik versenyzőnek némi technikai problémája akadt, mivel lemerült a telefonjuk, szerencsére a csapattól kapott kölcsöntelefonnak köszönhetően gyorsan visszaszállhattak a játékba. A győztesnek körülbelül negyven perc alatt sikerült nyakon csípni a nyulat, aki a Makkosházi körúton tekert éppen. "Örülünk, hogy sokan felkerestek minket, még idősebb emberek is biztattak minket a folytatásra. Támogatóink és aktivistáink munkájával bízunk benne, hogy a jövő évben is sikeresen felvehetjük a harcot a szegedi kerékpártolvajokkal" - mondta a rendezvény végén Dovalovszki András.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.