Írjon nekünk

Szórakozás

Keddi programajánló: Kultúrwellness, ír kocsmazene és jugyus csobbanás + VIDEÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Paddy_and_the_RatsPaddy and the Rats és The Moorings koncert lesz a JATE Klubban, a Sing singban adománygyűjtéssel egybekötött Tesis Buli, míg a Reök-ben Bodrogi Gyulával találkozhatnak az érdeklődők, aki Keleti Éva kiállításán mesél a színházi aranykorról, amit a fotóművész megörökített.

Kultúrwellness-t a múzeumokba? – beszélgetés Baán Lászlóval 17 órától a Móra Ferenc Múzeumban. A „kultúrwellness” fogalmát, a múzeumok megváltozott feladatait boncolja nyilvános beszélgetés keretében Baán László miniszteri biztos, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója az Élő MúzeumCafé Esten a hazai közgyűjtemények új lehetőségeit, kihívásait vizsgálva. Az elmúlt években a hazai múzeumok komoly szerepváltozás útján indultak el: a megváltozott látogatói igényeknek megfelelően kell újfajta kiállítási és tudományos stratégiát létrehozniuk. Az átalakulás nem egyszerű, és egyben felveti a kérdést, hogy az itthoni közgyűjteményeknek a tudományos kutatóműhely- vagy a kultúrwellness-funkciót kell-e inkább képviselniük. A rendezvényen Fogas Ottó, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója az elmúlt évek sikeres időszaki kiállításai kapcsán szól majd a vidéki kulturális szféra kihívásairól, a beszélgetést pedig Martos Gábor, a MúzeumCafé magazin főszerkesztője vezeti.

17 órától Bodrogi Gyulával találkozhatnak az érdeklődők a Reök-palotában Keleti Éva kiállítás képei közt. A Nemzet Színésze izgalmas történeteket mesél a fotókon látható színházi aranykorról, hiszen ő maga is kedvenc alanya volt a színházi fotózást megújító Keleti Évának.

A Nemzetiségek Házában 18 órakor német karácsonyi sütemények készítésére és kóstolására várják az érdeklődőket. A foglalkozást Rozental Emma vezeti. Az V. Szegedi Német Nemzetiségi Kulturális Hét programját a Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Német Egyesület szervezi.

Stand Up Est lesz 20 órától a CoolTour Caféban, melynek vendége Knecht Viktor, Hadfi János és Korcsok Gábor.

stand up cooltour cafe

Ingmar Bergman: Fafestmény-színmű 20 órától a Zéró Art Caféban a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) előadásában. A darab alapvető kérdése jellegzetesen huszonegyedik századi, a modern ember kételyeit fogalmazza meg, magányát, haláltól való félelmét. Ezért modern embernek az elemi, egzisztenciális szorongása allegorikus formában, a középkori moralitás és a haláltánc kereteiben fogalmazódik meg. Így együtt kérdezzük meg a nézővel, vagy éppen a nézőtől: A kérdés ebben a helyzetben hogyan élnénk addig, ameddig élhetünk? Milyen elv szab irányt tetteinknek? Vagy nincs, és nem is volt ilyen? Kinek lennénk fontosak? Mi is az igazán fontos? Fontos lenne egyáltalán valami?

Paddy and the Rats koncert és The Moorings (FR) koncert lesz a JATE Klubban 20.30-tól. A Paddy & the Rats zenekar 2008-ban alapította az énekes-dalszerző Paddy, Vince-szel, és Joey-val. Ezek után csatlakozott hozzájuk Seamus, Sonny és Sam, a hegedű virtuóz, aki az élő bulikon ír sípon, banjon és skót dudán is játszik. 2012 tavaszán Sonny kiszállt a bandából és Bernie vette át a helyét. A hat “ír kalóz” saját elmondása szerint azért lett patkány, mert az olyan az állatok között, mint a punk stílus a zenében. Mocskos és kártékony. Ők pedig pontosan ilyen zenét játszanak. Legtöbbet az ír nép kocsmazenéjéből emelik a sajátjukba és kelta motívumokkal ötvözik a dögös, koszos punk-rock dalokat. De sokszor megjelenik a tengerész- és kalózvilág hangulata mind a szövegekben, mind a zenében. A koncerteken a saját dalok mellett tengerészdalokat (Drunken Sailor, Bully in the Alley) játszanak hegedűvel, banjo-val, harmonikával, skót dudával, furulyával és persze sok Rock’n roll-lal. Céljuk, hogy megismertessék a közönséget az élő koncerteken a tengerész dalokkal, kocsmakultúrával… Pontosabban, hogy kocsmát varázsoljanak az egész világból!

Jugyus Vizes est 21 órától az Anna fürdőben. „Ha unod már a ZH időszakot, lazítanál egy kicsit a haverokkal, csoporttársakkal neked is ott a helyed. Mindenki kedvére csobbanhat a medencékben és később részt vehettek a vetélkedőn is. A Mikulás már visszaigazolta, hogy ott lesz” – invitálnak a buliba. A belépés SZTE-s diákkal ingyenes, a vizes vetélkedő 22 órakor kezdődik.

Les Spritz (ITA) és Zaperlipopette (ITA) koncertekre invitálják az Club Noirba a keményebb műfaj kedvelőt 21 órára.

Tesis Buli Season Closing Mega Party – MUZZAIK lesz 23 órától a Sing Sing Music Hall-ban. Elérkezett a félév és 2013 utolsó Tesis Bulija. A nagyszabású érdeklődésnek megfelelően helyszínt a szegedi Sing Sing Music Hall teljes területe biztosítja. Extra vendég Dj párosunk a MUZZAIK srácok, akik Miami-tól, Ibizán keresztül Magyarország szinte összes fesztiválján és mega clubjában már jártak, Tesis Buli keretein belül először. A fergeteges buli mellett az All In Party Rádió által szervezett Adománygyűjtéshez lehet csatlakozni, az Ágota Alapítványt támogatják, akik hátrányos helyzetű, veszélyeztetett és állami gondozott fiatalokat támogatnak. „Ruha, játék, édesség és minden, számukra hasznos, megunt, de még ép holmit várunk tőletek! Ezeket a felajánlásokat Mikulás és angyalka várja majd a buliban” – írják. A tavalyi adományátadásról készített videót itt lehet megnézni!

Folyamatos kiállítások, programok:

Albert Camus 1913-2013 címmel rendez interaktív és többnyelvű kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár és az Alliance Française Szegedi Francia Kulturális Egyesület a TIK-ben. A tárlat különlegessége, hogy az ismeretanyag QR-kódok mögé lett elhelyezve, melyeket okostelefonnal vagy tablet útján lehet olvashatóvá tenni. A plakátok olyan grafikus elemeket, dátumokat, fényképeket ábrázolnak, melyek külön nyelvismeretet nem igényelnek. A szövegek kidolgozását a párizsi École Normale Supérieure-nek köszönhetjük a következő nyelveken: francia, angol, spanyol, német, arab és kínai. Arra kérik a látogatókat, hogy töltsék le azt a kifejezetten erre a célra kifejlesztett alkalmazást (Institut Français Albert Camus), melyen keresztül szöveges, képes, audió- és videó dokumentumokhoz férhetnek hozzá, a QR-kódok beolvasásával. A kiállítás február 15-éig látható.

A Titanic katasztrófáját mutatja be az a kiállítás, amit a Vármúzeumban tekinthetnek meg az érdeklődők egészen december közepéig. 1912. április 14-én éjszaka ütközött jéghegynek az elsüllyeszthetetlennek tartott luxushajó, a Titanic. A gőzös-óriást pár óra alatt teljesen elnyelték a tenger hullámai. A Southamptonból New Yorkba tartó óceánjáró korának egyik legnagyobb hajója volt: magassága elérte egy 18 emeletes házét, a fedélzeten még saját nyomda is működött. A Titanicot első útján érte a katasztrófa: a hajón utazó körülbelül 2200 utas kétharmada a jeges óceánba fulladt. A rijekai tengerészeti múzeumból érkezett kiállítás bemutatja a kor hajózásának jellemzőit, a katasztrófa előzményeit és a Titanic elsüllyedésének körülményeit. A hajón utazó, az Osztrák-Magyar Monarchiából származó utasok visszaemlékezésein keresztül ismerhetik meg a látogatók a tragédia részleteit. A Titanic és Carpathia című tárlatról bővebben ITT olvashat.

SZS20131018_titanic_kiallitas_megnyito_005

Újrafeldolgozások a hímzés világában címmel Fetter Ferencné Zsiga-díjas, Magyar Kézműves Remek-díjas Hímző Népi Iparművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat olvasójában. Fetter Ferencné az 1970-es évektől foglalkozik hímzéssel. Az 1982-ben megalakult Dél-Alföldi Népművészeti Egyesület egyik alapító tagja. Munkásságát Alkotói díjjal, valamint arany- és bronzplakettel ismerték el. Népi iparművész címet, szövő és hímző oktatói képesítést szerzett. Foglalkozik csipkeveréssel és oktatja a kézművesség egyéb ágait is. A mozgássérültek ART ’94 kulturális fesztiválján a kreativitás gyógyító hatásának oktatójaként elismerésben részesült. Alkotásaival számos hazai és külföldi kiállításon szerepelt, többek között Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Svájcban, Romániában, Finnországban és az Egyesült Államokban is bemutatták munkáit. A kiállítás 2014. január 8-ig tekinthető meg.

Gárdonyi Géza életének „titkos” oldalát is bemutatja a Móra Ferenc Múzeum új időszaki kiállítása. „A láthatatlan ember arcai” című tárlaton többek között kiderül, miért párbajozott többször is az író Szegeden töltött évei alatt, illetve milyen titkosírással vezette naplóit. Gárdonyi Géza fiatal újságíróként három évig dolgozott Szegeden. Ez idő alatt több alkalommal is párbajozott: írásai miatt kellett karddal megvédenie becsületét a békés, nyugodt természetű írónak. Az összecsapásokon csak első vérig küzdöttek, a párbajozást azonban ekkor már büntették, így Gárdonyi kétszer is börtönbe került. A párbajok mellett Dankó Pistával kötött szoros barátságát is megismerhetik az érdeklődők a Móra-múzeumban. A gyermekeket egyenruha- és fegyvermásolatokkal várják: a lelkes csemeték török és magyar vitézzé válhatnak a kiállítás falai között. A nagyobbak „egri csillagos” Honfoglalót játszhatnak, majd a titkosírás rejtélyének nyomába eredhetnek. A kiállításon a játékos elemek mellett az író több személyes tárgyát, többek között írógépét, pipáját, pecsétnyomóját, vándorbotját is bemutatják.

gardonyi

Sonkodi Rita festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban. A Múzsák című tárlatot december 15-éig tekinthetőek meg a kultúrpalota első emeleti kiállítótermében. Nyugat költőlegendái ihlették meg Sonkodi Rita festőművészt: az alkotó a különböző szerelmes versekben megjelenő múzsák előtti hódolatát fejezi ki festményeivel a Móra-múzeumban csütörtökön megnyíló kiállításon. A kecses nőalakok beteljesült és beteljesületlen szerelmek jelképei, plátói románcok szereplői: zsenge szépségek, értelmes nők, érzékeny asszonyok, akiknek szerelmeit csak a strófákból ismerjük, de egyéniségüket, arcukat alig-alig. „Festményeimen az én múzsáim jelennek meg: ahogy én láttam Kosztolányi Máriáját, Ady Boncza Bertáját, Babits Sophie-ját vagy Juhász Gyula Sasvári Annáját” – mesél munkáiról a művésznő. A tárlaton húsz festményt mutatnak be, melyek az elmúlt közel nyolc év gyümölcsei. Sonkodi Rita a Magyar Képzőművészeti Akadémia festőszakán diplomázott, később pedig Temesváron szerzett tudományos fokozatot. Jelenleg az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karának tanára.

sonkodi rita

Miholcsa József szobrászművész Fába nyesett képzelet című kiállítását december 5-ig tekinthetik az érdeklődők a Bálint Sándor Művelődési Házban.

Varga Anikó műveit tekinthetik meg egy hónapon át a szegedi Zero Art Café falain. A tárlatot 18 órakor Szombathelyi Árpád festőművész nyitja meg. A megnyitón közreműködnek a Lehetséges Világok zenekar tagjai: Pikó András Gáspár (gitár) és Kerpics Judit (ének). “Eleinte csak tájképeket festettem, nagyon szeretem a természetet, ahol sok időt töltök el és az ott látottakat, illetve a rám ható érzéseket örökítem meg. Szeretem a felhők kavalkádját, az erdőkbe beszűrődő fényeket, ezekből merítek ihletet, a megunhatatlan és kimeríthetetlen tájképfestészethez. Másik kedvenc témám a portrék. Sok mindent elmond egy arc az emberről, ezeket is próbálom megörökíteni képeimen. Az élénk színeknek nem tudok ellenállni, ez a képeimen is tükröződik” – vallja Varga Anikó. A kiállítás ingyenesen megtekinthető december 7-ig a kávézó nyitvatartási idejében.

Balló Andrea és Simon Miklós festőművészek erdélyi művésztelepeken alkotott képeiből nyílt tárlat a Polgári Szalonban. Mindkét alkotó erdélyi művésztelepeken készített munkáiból mutat be válogatást a közönségnek. A tárlatról bővebben itt olvashat!

A Móra Ferenc Múzeum és a szegedi Lajos Sándor Fotóklub együttműködésében egy kiállítás-sorozatnak ad otthont a Fekete ház, szegedi fotósoknak a várossal kapcsolatos anyagait mutatják be. December végéig Dobóczky Zsolt Hídverők című fotókiállítását tekinthetik meg az érdeklődők. A tárlatról, illetve a fotográfus legújabb elismeréséről bővebben ITT olvashat.

tik_hid_foto_it_15

Keleti Éva fotóiból nyílt tárlat a Reök-ben, amit január 12-éig tekinthetnek meg az érdeklődők. Törőcsik Mari, Hofi Géza, Gobbi Hilda, Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán és még számtalan legendás művész nem mindennapi, sokszor szórakoztató, néha megindítóan intim szituációkban: így látta őket Keleti Éva, így engedték magukat láttatni a művészek a színházi fotográfia mára ikonikus egyéniségének, aki iskolát teremtett a színházi fotózásban. Jelentős korszak, a színházi aranykor kiemelkedő figuráinak nagy pillanatait kapta lencsevégre. A Visszapillantás: a kultúra vonzásában című, közel száz alkotást felvonultató, reprezentatív kiállításon ismerős, szeretett arcok köszönnek vissza, a fotók legtöbbje már önmagában legendásnak számít – túl azon, hogy valódi legendák fontos pillanatait örökítette át számunkra a múltból.

Novák András festőművész 77 éve úton című kiállítása december 4-éig tekinthető meg az EDF Galériában. Novák András munkáját számos kitüntetéssel ismerték el, a Juhász Gyula-díj és a Szegedért Emlékérem mellett megkapta a Szegedért Alapítvány művészeti kuratóriumának díját is. Az EDF galériában kiállított félszáz alkotás között éppúgy megtalálhatók a gesztuselvű tusrajzok, mint a női test szépségét visszaadó aktok vagy a különös hangulatú portrék, csendéletek, illetve a természet ihlette absztrakt festmények.

Alak-más címmel Balogh Sándor szobrászművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Móra Ferenc Múzeum kupolacsarnokában. A tárlaton szinte kizárólag női testeket ábrázoló alkotásokat láthat a közönség, Balogh Sándor szobrászművész kő- és bronzszobrokat, érmeket mutat be ezen a tárlaton. A művész a Tömörkény István Gimnázium szobrász szakán végzett 1973-ban, azóta több tucat egyéni és csoportos kiállításon szerepelt hazánkban.

balogh_sandor_kiallitas07_gs

Benczúr, a festőfejedelem címmel nyílt tárlat a Móra Ferenc Múzeumban. A tárlaton több mint harminc festményt és grafikát mutatnak be a magyar historikus festészet kiemelkedő alakjának munkásságából. Az alkotások egy része Nyíregyházáról érkezett, az ottani múzeum egész komoly Benczúr-kollekcióval rendelkezik. A szegedi kultúrpalota három Benczúr-festményt birtokol, az egyik Tisza Kálmánt, a másik Tisza Lajost ábrázolja, a harmadik pedig egy vázlat Mátyás megkoronázásáról. Az első két műalkotás letétben a városházán található, ott csodálhatták meg eddig a látogatók vagy az ott dolgozók. A kiállításra most visszakérik a képeket, hogy a többi Benczúr-művel közösen láthassa ezeket is a közönség. A kiállítás december 15-éig látogatható.

Kétszáz éve élt emberek sorsát mutatja be a Fekete Ház legújabb tárlata, amely a múmiakutatás érdekes és rejtélyes világába kalauzolja el a látogatókat a váci leletegyüttes segítségével. A „Rejtélyek, sorsok, múmiák” című tárlaton a váci Fehérek templomának rejtett kriptájában felfedezett természetes úton mumifikálódott testeket láthat a nagyközönség. Egy felújítás során, 1994-ben bukkantak rá Vácott arra az elfeledett kriptára, mely az 1674-1838 között élt váci polgárok temetkezési helyéül szolgált. A megtalált 265 múmia közül 166 személyt azonosítottak a szakemberek, a fennmaradó 99 kilétét mind a mai napig homály fedi. A tárlatról bővebben ITT olvashat.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Kommentek

Szórakozás

Ilyen volt az augusztus 20-i tűzijáték – galéria

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Tekintse meg Kovács Ferenc képgalériáját az augusztus 20-i tűzijátékról!

Tovább olvasom

Hírzóna

Elkerülhető a hosszú sor a SZIN-en

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Harmadik éve működik az úgynevezett előzetes check-in rendszer.

Tovább olvasom

Hírzóna

Népszerű a balástyai lovastábor

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az ország minden részéről érkeznek fiatalok.

Tovább olvasom

Aktuál