Közélet

Januárban alakul meg a Vajdaság statútumát átdolgozó munkacsoport

Januárban alakul meg a Vajdaság statútumát átdolgozó munkacsoport

2013. december 28., szombat
Januárban alakul meg a Vajdaság statútumát átdolgozó munkacsoport

Januárban alakítják meg a vajdasági képviselőház keretein belül azt a munkacsoportot, amelynek feladata a tartomány alapdokumentumának számító statútumnak a szerb alkotmánnyal való összehangolása lesz. Erről döntött a tartományi parlament alkotmányügyi bizottsága Újvidéken.

A szerb alkotmánybíróság december 5-i döntése szerint a Vajdaság statútumának kétharmada nem egyeztethető össze Szerbia alaptörvényével. A testület viszont arról is határozott, hogy fél évvel elhalasztja a döntés hatályba lépését, mert az alapdokumentum nélkül jogi űr keletkezne a Vajdaságban. A testület szerint hat hónap elég lesz arra, hogy a vajdasági képviselőház és a szerbiai parlament összehangolja a statútum szövegét a szerb alkotmánnyal. Ennek a feladatnak az elvégzésére hozzák létre a munkacsoportot januárban. A testületbe nem politikusok, hanem szakértők kerülnek majd az alkotmányügyi bizottság döntése értelmében, egy-egy tagot azonban minden frakció delegálhat, és a statútum alkotmányjogi felülvizsgálatát kezdeményező, jobb oldali Szerbiai Demokrata Párt (DSS) is küldhet egy képviselőt. Az alkotmányügyi bizottság és a vajdasági képviselőház elnöke,

Pásztor István

úgy vélekedett, hogy a tartományi parlamentben kétharmados többségre, a belgrádi képviselőházban pedig abszolút többségre van szükség ahhoz, hogy megszülessen a módosított statútum. "Amennyiben nem születik konszenzus, annak negatív következményei lesznek"- hangsúlyozta a politikus. Ennek a konszenzusnak a megszületéséhez a pártok magas fokú együttműködésére van szükség, a vajdasági képviselőházban ugyanis azok a pártok vannak hatalmon, amelyek országos szinten az ellenzéket alkotják, így az együttműködés hiányában Belgrád megvétózhatja az újvidéki döntéseket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.