Közélet

Január 1-jével nő a minimálbér és a nyugdíj

Január 1-jével nő a minimálbér és a nyugdíj

2013. december 31., kedd
Január 1-jével nő a minimálbér és a nyugdíj

Szerdától több, a családokat és a munkavállalókat is pozitívan érintő változás lép életbe: nő a minimálbér, a nyugdíj, bevezetik az gyed extrát és emelkedik a szociális és gyermekvédelmi dolgozók bére is - közölte a Fidesz kedden az MTI-vel.

A nagyobb kormánypárt közleményében azt írta, tovább csökken a kiskeresetű családok adója, az intézkedés 270 ezer embert érint, a szülőknek több ezer, de akár több tízezer forinttal több marad a fizetéséből. Életbe lép a gyed extra nevű kedvezmény is, amely a közlés szerint ösztönzi az újabb gyermekvállalását, segíti a gyermeknevelést és kedvezőbb feltételeket biztosít a kisgyermekes szülők munkába állásához. A család jövedelme akár kétszeresére, háromszorosára is nőhet - hangsúlyozták. Szerdától emelkedik a minimálbér is, amelynek összege 101 500 forint lesz, míg a szakmunkás bérminimum 118 ezer forintra módosul. A minimálbér 1 gyermek esetén nettó 76 ezer forint, két gyermek esetén 86 ezer forint lesz. A közfoglalkoztatottakkal kapcsolatban kiemelték, hogy náluk az inflációkövető béremelés és a kiskeresetűek adócsökkentése együttesen hat. A szakképzett közfoglalkoztatott garantált bére bruttó 99 100 forint lesz. Az alap közfoglalkoztatásért járó fizetés bruttó 77 300 forintra módosul. A következő évtől 91 ezer szociális, a gyermekvédelmi és gyermekjóléti ágazatban dolgozó bérét 5-11 százalékkal emelik, ez havi 6-17 ezer forintot jelent, ezt márciustól kapják meg januárig visszamenőleg. Emelkedik a nyugdíj mértéke is, január elsejétől az inflációt követő mértékben, 2,4 százalékkal nő a járandóság mértéke és ugyanennyivel emelkednek a rokkantsági és a rehabilitációs ellátások, valamint a baleseti járadék is. Emellett közel nettó 40 ezer forintra nő az emelt összegű ápolási díj és bevezetik a kiemelt ápolási díjat, amelynek összege közel nettó 48 ezer forint lesz. Hangsúlyozták, hogy 2014 lesz az első év, amikor az eddigi rezsicsökkentő lépéseket teljes évben érezhetik és a Fidesz dolgozik a harmadik rezsicsökkentésen, amelyről várhatóan januárban döntenek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.