Közélet

Heves hózivatar és viharos szél is előfordult szombat hajnalban

Heves hózivatar és viharos szél is előfordult szombat hajnalban

2013. december 7., szombat
Heves hózivatar és viharos szél is előfordult szombat hajnalban

Heves hózivatar és az óránkénti 110 kilométeres erősséget meghaladó széllökések is előfordultak szombat hajnalban, napközben még többfelé várható viharos szél - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. Helyenként több mint 5 centiméter hó hullott rövid idő alatt.

A péntek hajnali hidegfront mögött érkező sarkvidéki levegő leghidegebb része szombatra virradó éjjel érkezett az ország fölé - írták. Elsősorban a Dunántúl északi felén, Tatabánya környékén heves hózáporok is előfordultak. Az 5-6 kilométer magas zivatarfelhőkből rövid idő alatt helyenként több mint 5 centiméter hó hullott. Emellett többfelé viharossá fokozódott a szél, a meteorológiai szolgálat győr-péri automatája 112 kilométer/órás széllökést regisztrált. A csapadék fagypont alá hűtötte az addig 2-3 Celsius-fokos levegőt. Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyére, ezen belül Budapestre a viharos szél miatt másodfokú, hófúvás miatt pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat szombaton. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint ezeken a területeken a legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják. A friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet. Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, és Veszprém megye területén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, ami azt jelenti, hogy ezeken a területeken is előfordulhatnak óránkénti 70 kilométeresnél erősebb széllökések.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.