Közélet

Halász János: jövőre lezárul a mozik digitális átalakítása

Halász János: jövőre lezárul a mozik digitális átalakítása

2013. december 4., szerda
Halász János: jövőre lezárul a mozik digitális átalakítása

Jövőre lezárul a magyarországi artmozik digitális átalakításának támogatását célzó program, addigra az összes érintett mozi átalakítása megtörténik - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

Halász János

elmondta: az eddigi három évhez hasonlóan 2014-ben is 100 millió forint összegű állami támogatást biztosítanak arra, hogy a filmszínházak digitalizációja megtörténhessen. Az államtitkár a támogatási pályázat idei nyerteseit ismertetve elmondta, hogy egy-egy debreceni, komáromi, nyíregyházi, sárospataki, szarvasi, szegedi, székesfehérvári, szigetszentmiklósi, szolnoki és zalaegerszegi mozi kapott együttesen 100 millió forintot ahhoz, hogy a digitális korszerűsítést elvégezhesse. Halász János emlékeztetett arra: a támogatási programot 2011-ben a minisztérium azért hirdette meg, hogy a multiplex mozik egyetlen versenytársának tekinthető önkormányzati fenntartású artmozik fennmaradhassanak. A korszerűsítésre, a digitális vetítőberendezésekre és a hozzá szükséges szerverekre azért van szükség, mert a filmforgalmazók az idei év elejétől már csak digitális hordozókon terjesztik a filmeket, megszűnt a tekercseken való forgalmazás. 2011-ben 9, 2012-ben 10, valamint idén is 10 artmozi kapott támogatást a technológiai átalakításhoz összesen 300 millió forint értékben. Halász János az MTI kérdésére válaszolva közölte, hogy a mozik fenntartóitól általában 25 százalék arányú önerő biztosítását kérték a korszerűsítéshez. Az államtitkár megjegyezte, hogy a támogatási rendszer 2014-es zárásával valamennyi artmozi átalakítása megtörténhet.

Kovács Ferenc

(Fidesz-KDNP), Nyíregyháza polgármestere a sajtótájékoztatón fontosnak nevezte, hogy a helyi Krúdy Gyula Art Mozi is áttérhet a digitális technológiára, amelynek beruházásához az önkormányzat biztosítja a szükséges önerőt. Hozzáfűzte, hogy a város helyhatósága egyre nagyobb szerepet vállal a kulturális élet támogatásából, idén például fenntartásába vette a Móricz Zsigmond Színházat és támogatásával hamarosan megkezdődik a település művelődési központja épületének 2 milliárd forint értékű, uniós támogatású felújítása is. A nyíregyházi Krúdy Gyula Art Mozi 10 millió forint támogatást kapott a digitális eszközbeszerzésekhez. A korszerűsítéssel - mint azt

Mészáros Szilárd

igazgató elmondta - jobb lesz a vetített kép minősége, valamint több filmforgalmazóval tarthatnak kapcsolatot, hamarabb tűzhetnek műsorra premierfilmeket, az eddigi harmada lesz a filmszállítás költsége, ami jelentős megtakarítást eredményez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.