Közélet

Francia mesterszakács tanította a krúdys diákokat + FOTÓK

Francia mesterszakács tanította a krúdys diákokat + FOTÓK

2013. december 6., péntek
Francia mesterszakács tanította a krúdys diákokat + FOTÓK
novotel_sutes_fozes04_gs

Christophe Dovergne mesterszakács és Frédéric Gouteau cukrászmester instrukciói mellett ismerkedhettek meg a francia konyha különlegességeivel a Szegedi Gazdasági Szakképző Iskola Krúdy Gyula Tagintézményének diákjai a Novotelban.

Híres francia szakácstól és mestercukrásztól leshették el a szakma fortélyait a Szegedi Gazdasági Szakképző Iskola Krúdy Gyula Tagintézményének tanulói. Csütörtök délután a Novotel hotel konyhájában várta

Christophe Dovergne

mesterszakács és

Frédéric Gouteau

cukrászmester, a 750g.com nevű gasztro-weboldal alapítói a szegedi iskola szakács- és cukrásztanoncait, ahol egy tízszemélyes vacsorát állítottak össze közösen. Előételnek félkeményre főtt tojást készítettek megsütve, babmártás alapon, sütőtök pürével és szalonnával. A főétel rombuszhal jellegű étel volt burgonyatallérokkal és gyümölcsforgáccsal elkészítve. Végül desszertként körtét szolgáltak fel Szép Heléna módra.

Frankofón konyhakalauz

A két francia szakember a budapesti Francia Intézet vendégeként látogatott el országunkba, ahol gyermekek és felnőttek számára is tartottak előadásokat, főzőórákat. "Szerettük volna, hogy a szegedi gyerekek valós környezetben dolgozhassanak együtt a francia vendégekkel és eltanulhassák, mik azok az apró, de jelentős különbségek, melyek a két ország főzőtudományában fellelhetőek" - mondta

Eric Blin

, a Francia Köztársaság tiszteletbeli szegedi konzulja. Christophe Dovergne számára nem ismeretlen a Novotel konyhája, ugyanis már tavaly is ellátogatott a hotelba - akkor az volt a feladata, hogy paprikás csirkét készítsen recept nélkül, pusztán az étel nevéből asszociálva. Az elkészült ebéd nagyon ízletes lett Eric Blin szerint még annak ellenére is, hogy nem sok hasonlóságot mutatott a nálunk ismert paprikás étellel.

Két szakoktató kísérte el a Krúdyból érkezett három szakács- és ugyanennyi cukrászdiákot, ők a nagyjából kétórás főzős délután során azt figyelhették meg, hogy miként irányítja a főzést a két francia szakember a konyhában. "A diákok semmit nem tudtak az előttük álló feladatról, szerencsére a mesterszakács nem készült olyan bonyolult étlappal számukra. Az előétel és a főétel is jó gyakorlási lehetőséget jelent a számukra, ügyesen feltalálták magukat a konyhában" - árulta el portálunknak Bajusz Attila szakoktató. Körülbelül két órát vett igénybe a tízfős vacsora elkészítése, melyet aztán a diákok el is fogyaszthattak. A szakács és a cukrászmester vasárnap utazik haza Franciaországba, addig azonban több főzőórát és műhelyfoglalkozást is tart a gasztronómia iránt érdeklődőknek a fővárosban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.