Közélet

Foglalkoztatási szövetkezet adhat munkát a szegedi romáknak + FOTÓK

Foglalkoztatási szövetkezet adhat munkát a szegedi romáknak + FOTÓK

2013. december 11., szerda
Foglalkoztatási szövetkezet adhat munkát a szegedi romáknak + FOTÓK
roma_kozmeghallgatas02_gs

A helyi cigány önkormányzat közmeghallgatásán hangzott el, hogy 2014-től foglakoztatási szövetkezeteken keresztül kaphatnak munkát a romák.

A fórumon szó volt többek között arról is, hogy a Dorozsmára tervezett roma szociális lakótelep, nem ingyen lakásokat jelent, hanem egy komplex programot, melynek keretében reggeltől estig szerveznek helyben fejlesztő, sport- és rekreációs programokat, családi napközit stb. A lakások felépítésében pedig a cigányság is tevékeny, fizikai részt vállal majd. A romák kérdései előtt

Nagy Mihály

, a Szegedi Cigány Nemzetiségi önkormányzat elnöke ismertette a 2013-as év eredményeit, kiváló esztendőként értékelve a közelmúltat. Legnagyobb eredménynek a dorozsmai tanoda létrehozását nevezte meg, így már 50 gyermek járhat felzárkóztató oktatásra. Az elnök kitért a tolerancia napra, a roma közéleti kávéházra és az egészségnapra is, ahol 200 embert szűrtek a szegedi önkormányzat támogatása révén. De előremutató eredmény a Szent Ferenc utcai tanoda felnőttképzése is. Egy roma asszony a 6-7-8. osztályos oktatás kapcsán arról érdeklődött, hogy az ő iskolai papírjait hogyan lehet megszerezni, hiszen 40 évvel ezelőtt járt általánosba. Az önkormányzat az Orczy-iskolából segít megszerezni a naplót, melynek adatai alapján folytatható majd a képzés, de így segítenek majd minden jelentkezőnek.

Rafael György,

a megyei kormányhivatal munkatársa, mediátor arról beszélt, hogy a cigányságnak tevékenyen kell részt vállalnia saját környezete jobbá tételében, és erre egy egyedülálló program lesz az egyház segítségével felépülő dorozsmai lakópark, ami ha működőképes lesz, akkor nem áll meg Dorozsmán, ehhez azonban a romáknak kell tenniük. Megemlítették még azt is, hogy a kormány országos foglalkoztatási szövetkezeteket indít romák részére, melyben a helyi adottságokhoz mérten segítenek majd álláshoz juttatni a cigány lakosságot. Főként a mezőgazdaság és az építőipar területén létesül szociális foglalkoztatási szövetkezet, és már 2014 tavaszától indul a program az egész ország területén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.