//

Csernus: kevés hiteles embert látnak a fiatalok + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

_MG_8888A lájkvadászok nem rendelkeznek elegendő önbizalommal, s az Y generáció egyik legnagyobb gondja Csernus Imre szerint, hogy félnek a párkapcsolatoktól. Legújabb, A kiút című könyvében ennek a generációnak a gyengeségeit és jellemzőit veszi górcső alá.

– Miért érdemes külön foglalkozni az Y generációval, vagyis a tizen-huszonévesekkel? Annyira tipikus, életkor-specifikus problémáik vannak?

– Ez a korosztály már cipeli az előtte járó generációnak a bajait, önbecsapásait, hazugságait, konfliktuskezelési modelljeit. Kíváncsi voltam, mennyire látható, amit a szüleiknél látok. Elég durván ott van minden. Elég komoly félelem van bennük a párkapcsolatok kialakításától, fogalmuk sincs mit jelent egy kapcsolat megőrzése, legtöbbször fogalmuk sincs arról, hogy az érzések felvállalása a felnőttséghez juttatná el őket, amitől elképesztően félnek, főként érzelmi szempontból. Racionálisan, hogy mi mennyibe kerül, miként lehet valamit megszerezi, nyelveket elsajátítani, jönni-menni a világban, az nem okoz nekik gondot, de amikor az érzésekről van szó, akkor ugyanúgy mint a szülők, úgy érzik, hogy vékony jégre kerülnek, és menekülnek az ilyen helyzetek elől. Négyszemközt jellemző ez főként, mert a virtuális térben elképesztő otthonossággal mozognak, nagyon fejlett szókinccsel bírnak, amikor nagyon hosszú e-maileket írnak és csetelnek, de amikor élőszóban kéne ezt elmondani, akkor nagy bajok vannak.

– A virtuális világban nagyon sokan azt mutatják, közvetítik, hogy jól vannak és boldogok…

– Itt ülünk egy könyvesboltban, és ha szétnéz, akkor tízezerféle színárnyalat, elképesztő szín kavalkád vesz körül bennünket, szinte csak a pozitív dolgok vannak kihangsúlyozva ebben a világban. Ami úgymond ronda, fájdalmas, öreg vagy kopott, ebben az üzletházban nem található meg. A fogyasztói társadalom és a nyugati civilizáció a negatív dolgokat tekintve – főként hogyha öregedésről, halálról, elmúlásról van szó – elképesztő tagadásban van. Éppen ezért ugyanez a folyamat látható a Facebook-on is, csak amikor szépek, csinosak, ügyesek, harmonikusak, viccesek vagyunk, azt posztoljuk orrba-szájba, hogy minél többen lájkoljanak és dicsérjenek bennünket. Ez volt az egyik, amikor rájöttem arra, hogy az úgynevezett lájkvadászok valójában nem rendelkeznek elegendő önbizalommal, ha állandó visszacsatolásra van szükségük. Nem lehet azt mondani, hogy csak az Y generáció rendelkezik ezzel, az X is, sőt még az idősebbek is, ha érzelmi dolgokról van szó, involvált egy adott szituációban, akkor elképesztő marhaságokra képes.

– Az a problémák gyökere, hogy nem akarnak szembenézni a gondokkal vagy éppen a valósággal?

– Az emberek nagy része nem tudja, hogyha én nem akarok szembenézni nagyon fontos érzelmi konfliktusokkal és érzelmi problémákkal, akkor nem jár a felnőttek érzelmi státusza, így például a felnőttek kijáró boldogság sem.

– De ez nem tanulható?

– A bizonytalan ember kapcsolata az egymásra támaszkodásról, a játszmákról, a háborúról és a vérszívásról szól. Nem üti meg a kapcsolat, az intimitás szintjét. Azt se tudják, hogy ez mit jelent. Ezek a végkifejletek nem járnak a bizonytalanoknak.

no images were found

– Valamit nem kell tenniük?

– Nem kell. Nincsen szükség lúzerekre? Dehogynem! Görcsökre? Dehogynem! Valakihez így mindig lehet viszonyítani.

– De valahol csak az lenne a cél, hogy fejlődjünk, nem?

– Ez felszólítás. Fejlődhetek, javulhatok, dönthetek – ez a szabadság szimbolikája. Abban a pillanatban, ahogy odateszem a kell szót, abból máris megszületik a muszáj, a görcsölés, az ebből származó spontaneitás csökkenése, az önbizalom csökkenése, szóval zsákutca. Nem laza, aki a kell szót használja, és nem is spontán.

– Ha már azt mondja, hogy az Y hozza magával a szüleinek a problémáit is, akkor elmondható, hogy ők, ahogy idősödnek, próbálnak változni?

– Igen, lehet azt mondani, hogy próbálnak, ez a szó tökéletesen kifejezi, hogy nem csinálják következetesen. Amikor egy kicsit jobb, akkor megállnak, és elkezdik önmagukat hitegetni azzal, hogy ez megvalósítható, és abbahagyják. Csak egyet nem vesznek figyelembe, hogy mindannyiunkra egyformán vonatkozik az idő múlása és a személyiség merevedése. Egyre kevésbé rugalmasak az emberek, ahogy idősödnek, hiszen egyre nagyobb a szar, amit a puttonyukban cipelnek. Ezért az első mondatuk úgy néz ki, hogy én vagyok a hunyó, de ezt nem merik kimondani, hanem folyamatosan mutogatnak a környezetre. Felelősségvállalás az nincs, de irigység annál több van.

– Emiatt is közkeletű elgondolás, hogy a magyarok negatívak, depressziósak, folyamatosan lógatják az orrukat valamiért?

– A depresszió akkor minősül depressziónak, ha nincsen oka. Magyarország népességére jellemző az az állapot, hogy sem racionális, sem gondolati, sem pedig érzelmi szempontból nem vállalják a felelősséget legtöbbször. Ez azonban nem betegség, hanem reakció! Valójában a felelősséget nem vállaló emberek önmaguknak köszönhetik mindazt, amiben vannak, az ilyeneket szoktam hívni önseggbekúróknak.

– Akkor körülbelül tízmillió ember fejében kellene rendet tenni?

– Megint ezt a szót használja, ugyan miért kellene? Hol van a szabadság, a felnőttség, hol marad, hogy dönthetek? Ez nagyon egyszerű. Az autópályán ott van a 130 kilométer per órás tábla. Mehetek 160-nal, és várom a csekket, de dönthetek úgy is, hogy nem megyek olyan gyorsan. Én döntök, ennyire egyszerű. Ha vállalom a felelősséget, felnőtt leszek, ugyanilyen lesz a kisugárzásom is, az életem racionális és érzelmi önmegvalósítás szempontjából egyaránt. Ha nem vállalom, akkor játszmák, háborúk, hazugságok, vérszívások, és előbb-utóbb az életet a kaszás elvágja. Előtte jöhet a jajveszékelés, hogy mi lett volna ha…

– Rendben, akkor nem kell rendet tenni az emberek fejében, de azért csak érdemes lenne, ha többet foglalkoznának magukkal?

– Más lenne az Y és más lenne a Z is, hiszen az egyik legnagyobb konfliktusuk, hogy nagyon kevés hiteles embert látnak. A szüleik legtöbbször nem azok.

– De mégis csak a szüleitől tanulják a mintákat?

– Igen, de azt elfelejti, hogyha lát egy negatív mintát, akkor ott van a pozitív is. És ahelyett, hogy siránkozna, megfogalmazhatná, hogy a negatívból mi a pozitív, majd ezt elkezdhetné adaptálni nagyon következetesen, rengeteg munkával önmaga életében.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Januárban dönthet a Fidesz-frakció a harmadik rezsicsökkentésről

Következő sztori

Sándorfalvi lány lett Szeged Szépe + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek