Közélet

Csepreghy: hatékonyabbá válik az uniós források elosztása

Csepreghy: hatékonyabbá válik az uniós források elosztása

2013. december 2., hétfő
Csepreghy: hatékonyabbá válik az uniós források elosztása
sajttaj02_gs

Ezerháromszáz milliárd forint érkezett a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban a dél-alföldi régióba – tájékoztatott Csepreghy Nándor kiemelt fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár, aki úgy látja, a következő ciklusban több fejlesztés valósulhat meg a térségben.

Az unió 28 tagállama közül Magyarország a nettó harmadik helyet tudta elfoglalni az egy főre jutó források tekintetében, egy állampolgárra vetítve 712 ezer forint fejlesztési forrás jut, ami ötvenezerrel több, mint a most záruló ciklusban – tájékoztatott

Csepreghy Nándor

. A Miniszterelnökség helyettes államtitkára a megyeházán tartott konferencia előtt arról is szólt, hogy a kormány két sarokpontot határozott meg a 2014-2020-as időszakra vonatkozóan, egyrészt az uniós források 60%-át vállalkozásfejlesztésre fordíthatják, másrészt a mostani centralizált rendszert alakítják át. „Budapestről nem lehet megváltani a világot” – közölte Csepreghy, ezzel indokolva, miért van szükség decentralizálásra. A regionális fejlesztési ügynökségek a megyék tulajdonába kerülnek, így olyan intézményrendszer jön létre, amely lehetővé teszi, hogy a korábbinál több és sokkal jobb minőségű fejlesztés valósulhasson meg. A helyettes államtitkár rámutatott a 2014-2020-as költségvetési időszak operatív programjairól rendezett regionális konzultáció előtt, hogy arra képesek vagyunk, hogy lehívjuk az EU-s forrásokat, de az más kérdés, hogy valóban a leghatékonyabb fejlesztések valósulnak-e meg. Példaként főtér rekonstrukciót említett, ami olyan településen valósult meg, ahol 30-40%-os a munkanélküliség, és a 40 centiméter magas kilátóra sem feltétlenül van szükség. A jelenlegi ciklusban Magyarország 8200 milliárd forintos keretösszeget tud lehívni, ebből a Dél-Alföldön 10.500 fejlesztés jöhetett létre 1300 milliárd forintból.

sajttaj01_gs

Csepreghy elmondta, a kormány döntése alapján a forrásokból a jelenlegi 24 helyett 60% jut gazdaságfejlesztésre, míg a fennmaradó 40 százalék szolgálja majd a humán és a reál infrastruktúra erősítését. A regionális szintű konzultációsorozat után a kormány december közepéig készíti el a végleges partnerségi megállapodást, amit Brüsszelbe nyújtanak be, ahol négy hónap alatt kell jóváhagyni az operatív programokat, így a helyettes államtitkár úgy kalkulál, az új pályázatok júniusban indulhatnak el.

B. Nagy László

kormánymegbízott elmondta, Csongrád megyében a következő hét esztendőben meghatározó szerep jut a tudományfejlesztésnek és az innovációnak. Emellett a természeti adottságokból fakadóan a mezőgazdaság lesz az egyik húzóágazat, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a vízrendezésre, ezen belül a Homokhátság talajvízszintjének szabályozására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.