Egészség

A világon először ültettek be teljes műszívet

A világon először ültettek be teljes műszívet

2013. december 21., szombat
A világon először ültettek be teljes műszívet

A világon először teljes műszívet ültetett be egy szívátültetésre szakosodott francia kutatócsoport egy végső stádiumban lévő, szívelégtelenségben szenvedő betegnek - jelentette be pénteken a szervet előállító Carmat orvos-biológiai cég, amely az EADS európai légi-, űr- és védelmi konzorciumhoz tartozik.

A 12 órás beavatkozást szerdán hajtották végre a párizsi George Pompidou Kórházban

Alain Carpentier

professzor vezetésével. A professzor húsz évig dolgozott a 900 gramm súlyú teljes műszív kifejlesztésén, amely az emberi szívet helyettesítheti, és megoldhatja az átültetésre alkalmas szívek hiányát. "Az első beültetés kielégítő módon zajlott le, a műszív magától biztosít normál vérkeringést" - közölte a műtétet végrehajtó 16 fős orvos csoport. A 75 éves beteget jelenleg megfigyelés alatt tartják az intenzív osztályon, magánál van és a hozzátartozóival már beszélget.

Marisol Touraine

egészségügyi miniszter üdvözölte az első teljes műszív beültetését, s jelezte, hogy ez "nagy büszkeség Franciaország számára".

Philippe Pouletty

, a Carmat társalapítója szerint egyelőre óvatosan kell nyilatkozni a műtét sikerességét illetően, miután az első páciensről van szó, és még nem telt el elég idő a beavatkozás óta. A francia egészségügyi hatóságok szeptember végén adtak engedélyt az első kísérleti célú teljes műszívbeültetésre. Ellentétben más műszívekkel, amelyek mechanikus pumpák, a francia kutatócsoport által kifejlesztett teljes műszív pontosan úgy működik, mint egy normál emberi szív, két szívféllel, amelyek úgy mozgatják a vért egy beépített elektronikával, ahogy azt a szívizom tenné, s aminek köszönhetően a szív dobbanásról dobbanásra alkalmazkodni tud: felgyorsul, ha például fut vagy lépcsőn megy fel a beteg, illetve lelassul a sebesség, ha a páciens alszik. Carpentier szerint az új találmánnyal sikerült kiküszöbölni az eddigi műszívek legfőbb problémáját, a vérrögök képződését. Az új műszív a jelenleg forgalmazott mesterséges szívbillentyűkhöz hasonló eljárással készül, ez utóbbiakat a kilökődés elkerülésére vegyi anyagokkal kezelt állati szövetekből állítják elő. A külső elemmel működő teljes műszív ára 140 és 180 ezer euró (41,7 és 53,7 millió forint) között mozog.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.