Közélet

A szerb jegybank gyengítette a dinárt, IMF-küldöttség érkezik februárban

A szerb jegybank gyengítette a dinárt, IMF-küldöttség érkezik februárban

2013. december 29., vasárnap
A szerb jegybank gyengítette a dinárt, IMF-küldöttség érkezik februárban

A szerb jegybank pénteken ismét eurót vásárolt, hogy gyengítse a dinár árfolyamát. Eközben bejelentették, hogy IMF-küldöttség érkezik Belgrádba február közepén egy elővigyázatossági hitelmegállapodás előkészítésére.

Pénteken a szerb központi bank 50 millió eurót, a héten összességében 110 millió eurót vásárolt. A hét utolsó kereskedési napján az euró 114,6 dináron zárt, gyakorlatilag ugyanott, ahol csütörtökön. A dinár árfolyama elsősorban azért erősödik az utóbbi időszakban, mert a cégek elkezdtek nagyobb mennyiségben eurót eladni a dinárban történő adóbefizetések előtt, miközben a lakosság az átlagosnál kevesebb eurót értékesített ezekben a napokban. A hétvégén vált ismertté, hogy február közepén Belgrádba érkezik a Nemzetköz Valutaalap (IMF) küldöttsége, hogy egy elővigyázatossági hitelmegállapodást készítsen elő szerb illetékesekkel. Ezzel kapcsolatban Lazar Krstic szerb pénzügyminiszter hangsúlyozta: Szerbiának nincs szüksége hitelfelvételre, de a megállapodás mindenképpen azt jelezné a befektetőknek, hogy Belgrád pénzügypolitikája az IMF jóváhagyásával alakul. Az IMF tavaly befagyasztott egy 1,3 milliárd dolláros kölcsönt a kormány túlköltekezése miatt. A jövő évi szerb költségvetés 4,6 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt irányoz elő az idei 4,6 százalék után. Tervek szerint a szerb gazdaság egy százalékkal nő jövőre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.