Kultúra

A Pass-port trilógia a Bárka Színházban

A Pass-port trilógia a Bárka Színházban

2013. december 3., kedd
A Pass-port trilógia a Bárka Színházban
passport_05

A budapesti Bárka Színházban vendégszerepel kedden és szerdán a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház (KDSZ) és a szegedi MASZK Egyesület közös produkciója, a határ menti létet és kapcsolatokat bemutató Pass-port trilógia.

Az alkotók a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával 2011-2012-ben hozták létre a három színházi előadást: egyet a vajdasági, szerbiai életről és viszonyokról, egy másikat a magyarországiról Szegedre és a régióra összpontosítva, végül pedig a két produkció keresztmetszeteként egy harmadikat Pass-port Europe címmel. Az első darabot A démonok városa - Pass-port Subotica/Szabadka címmel kedd este láthatja a budapesti közönség, a Maga az ördög - Pass-port Szeged/Segedin című produkciót, valamint a Pass-port Europe-ot pedig szerdán tűzi műsorra a Bárka. A színház honlapja szerint szerdán a két előadás között beszélgetésre is invitálják az előadás alkotóit a Bárka Kávézóba. Az előadások előkészületi fázisában a színészek szociológiai kutatómunkát végeztek, anyagot gyűjtöttek, interjúkat készítettek arra keresve a választ, hogyan él a magyar kisebbség ebben a határ menti térségben és mit gondol a határ túloldalán élőkről. Az eredményeket, végkövetkeztéseket beépítették a produkciókba - olvasható a szabadkai színház MTI-hez elküldött tájékoztatójában. A Pass-port díszlettervezője

Sinkovics Ede

festőművész, a zenét

Antal Attila

szerezte, a darabot

Urbán András

rendezte. A szegedi MASZK Egyesület Urbán András rendezővel és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházzal 2003 óta működik együtt. A közös munka eredményeképp 2011-ig 10 előadás jött létre, ezek közül több Magyarországon és külföldön is rangos fesztiváldíjakban részesült.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.