Közélet

A britek szeretik a legkevésbé az EU-t

A britek szeretik a legkevésbé az EU-t

2013. december 1., vasárnap
A britek szeretik a legkevésbé az EU-t

Az Európai Unió legnagyobb országai közül Nagy-Britannia lakossága szereti a legkevésbé az uniót: a brit közvéleménynek alig több mint a negyede tartja jó dolognak az EU-t egy új nemzetközi felmérés vasárnap ismertetett adatai szerint.

A The Observer című baloldali vasárnapi brit lap megbízásából Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban és Lengyelországban elvégzett közvélemény-kutatás kimutatta, hogy a britek 26 százaléka van összességében jó véleménnyel az EU-ról, 42 százalékuk azt a válaszlehetőséget jelölte be, hogy az EU létezése "rossz dolog". Lengyelországban ugyanakkor a megkérdezettek 62 százaléka tartja jónak és mindössze 13 százalék rossznak az unió létét. Németországban 55-17, Franciaországban 36-34 százalék a vélemények megoszlása ebben a kérdésben a kedvező megítélés javára. Arra a kérdésre, hogy hazájukat "európai" országnak tartják-e, a britek 50 százaléka nemmel felelt, és csak 40 százalékuk mondta azt, hogy igen. A németek 84 százaléka, a lengyelek 70 százaléka, a franciák 59 százaléka azonosította hazáját európai országként, az e minősítést elvetők aránya pedig 11, 26 és 31 százalék volt e három országban. A felmérést végző Opinium közvélemény-kutató cég felkérte a vizsgálatba bevontakat arra is, hogy jelöljék meg, milyen identitásúnak tartják magukat. Az összes egyéb önazonossági jelző mellé a briteknek mindössze a 14 százaléka írta oda azt is, hogy "európai", ugyanakkor a németek 39, a franciák 34, lengyelek 48 százaléka nevezte magát európainak is más identitásainak felsorolása mellett. Arra a kérdésre, hogy mely országokat érzik a hozzájuk legközelebb állónak kulturálisan, politikailag és gazdaságilag, a brit válaszok között a leggyakrabban az Egyesült Államok, Ausztrália, Új-Zéland, Kanada és - egyetlen EU-tagállamként - Írország szerepelt. A másik három ország esetében csak uniós társállamok voltak azon országok között, amelyekhez a megkérdezettek szerint hazájukat szoros kulturális, politikai, gazdasági kapcsolatok fűzik. A felmérés adatainak különös jelentősége abban áll, hogy

David Cameron

konzervatív párti brit miniszterelnök népszavazást ígért a brit választóknak Nagy-Britannia EU-tagságának sorsáról, azzal kiegészítve, hogy előtte megpróbálja elérni Brüsszelnél a London által tagállami hatáskörbe tartozónak ítélt döntési jogkörök "hazatelepítését" és a brit-EU viszony alapvető átrendezését. A brit kormány tervei szerint e tárgyalások eredménye alapján dönthetnek majd a választók arról, hogy hazájukat az EU-ban vagy az unión kívül szeretnék-e látni. A The Observer felméréséből ugyanakkor kiderül, hogy a két legnagyobb EU-társállamban, Németországban és Franciaországban a közvélemény jelentős relatív többsége nem támogat semmiféle brüsszeli különalkut Londonnal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.