260 mázsa fát kaptak az Árpa utcai romák + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

arpa_utca_tuzifa15_gsRomániából érkezett egy kamionnyi fa az Árpa utcai romatelepre, ahol huszonkét család él. A 260 mázsányi tüzelő a Szeged-Csanádi Egyházmegye adománya a több mint százhúsz dorozsmai romának.

„Úgy próbáljuk majd elosztani a fát, hogy ahol több a gyerek, oda több jut” – magyarázta Kolompár István, hozzátéve, ez a fa számukra a világ kezdetét jelenti, s reméli, máskor is kapnak segítséget. Úgy becsülte, hogy közel két hónapra lesz elegendő a fa, hiszen a városon kívül sokkal hidegebb van szerinte. Beszéltünk egy asszonnyal is, ők hatan élnek egy lakásban, nagyon örült a fának. Mint elmondta, nem szoktak kapni téli tüzelőt, így legtöbbször a közeli erdőbe mennek ki gallyakat gyűjteni, hogy be tudjanak fűteni a lakásba.

„Szerencsére egyre több olyan ember és szervezet van körülöttünk, akik tényleg komolyan gondolják a cigányok támogatását” – fogalmazott Nagy Mihály. A Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnökétől megtudtuk, minden évben kaptak az Árpa utcaiak tűzifát, így például a körzet fideszes önkormányzati képviselőitől, Mihálffy Bélától és Kosik Dénestől, továbbá a térség országgyűlési képviselője, Nógrádi Zoltán is segített a dorozsmai romáknak. „Kéréssel fordultunk Kiss-Rigó László megyés püspökhöz, hogy egy kis fával támogassa az itt élő huszonkét családot, és most megérkezett a várva várt adomány. Meg lehet nézni, nem füstöl itt minden kémény, áram sincs” – tette hozzá Nagy Mihály. Megjegyezte, hiába keresték fel az önkormányzat illetékes bizottságait, kérésük süket fülekre talált.

Rafael György roma mediátor azt hangsúlyozta, nem csupán adományt kaptak most az Árpa utcaiak, a cél, hogy a roma felzárkóztatási programban egy új értéket is teremtsenek, akárcsak a lakópark felépítésével, vagyis az integrációs program részét képezi.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Már csaknem 80 ezer regisztrációs kérelem érkezett az NVI-hez

Default thumbnail
Következő sztori

Vasárnap új Volán-menetrend lép életbe

Legutóbbi hasonló cikkek