Közélet

Új gépeket szerzett be, létszámot bővített a télre készülő Magyar Közút Zrt.

Új gépeket szerzett be, létszámot bővített a télre készülő Magyar Közút Zrt.

2013. november 11., hétfő
Új gépeket szerzett be, létszámot bővített a télre készülő Magyar Közút Zrt.
teliuzemmodmkzrt01

Mintegy 440 munkatársat felvéve, közel 4 ezer fővel és több új géppel készül a Magyar Közút Zrt. a hatáskörébe tartozó mintegy 31 ezer kilométernyi út hóeltakarítási, illetve síkosságmentesítési munkálataira az idei téli szezonban - közölte a társaság kommunikációs osztályvezetője hétfőn az MTI-el.

Pécsi Norbert Sándor

elmondta: a Magyar Közút november 1-jétől a nem koncessziós autópályák üzemeltetési feladatait is ellátja, ezért, folytatva a tavaly megkezdett géppark-korszerűsítési programját, az idén télen mintegy 90 új gépet állítanak hadrendbe. A november 10. óta téli üzemmódban dolgozó társaságnál a következő hónapokra több mint 440 munkatársat vettek fel. Az új munkavállalókkal együtt immár közel 4 ezren dolgoznak váltott műszakban a téli útüzemeltetési feladatokon - magyarázta az osztályvezető. Tájékoztatása szerint az országos közúthálózaton közel 560 saját és 65 bérelt, sószóróval és hóekével felszerelt nehézgépjárművet vetnek be, de több mint 100 rakodógép, 120 univerzális eszközhordozó, valamint 35 önjáró hómarógép is éjjel-nappal rendelkezésre áll. A cég 24 új, nagy teljesítményű traktort és 63 új Unimog típusú, többfunkciós teherautót szerzett be, az elkövetkező hónapokban pedig a tervek szerint 6 új nehézgépjárművet, 80 közepes teljesítményű traktort, 25 rakodógépet és 38 sószórót is munkába állítanak majd. A tavaly mintegy 1200 járműbe beépített fix GPS eszköz mellett idén csaknem 350 gépbe szereltet mobil járműkövetőt a közútkezelő - mondta Pécsi Norbert Sándor. Közlése szerint a társaság kezdő készletként 173 ezer tonna útszóró sóval, 645 tonna kálcium-klorid granulátummal és 2,23 millió liter kálcium-klorid oldattal rendelkezik. Az eszköz- és anyagbeszerzésen kívül gondoskodtak a hófogórácsok és hálók kihelyezéséről is azokon a szakaszokon, ahol az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyobb a hófúvások előfordulási lehetősége. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 93 üzemmérnökségének munkatársai folyamatosan figyelik az időjárás-előrejelzéseket, ebben 337 saját útmeteorológia mérőállomás is segíti őket. Ahol szükséges, preventív jellegű, illetve a hó burkolatra fagyását megakadályozó sózást végeznek majd, a hóeltakarítást csak 5 centimétert meghaladó hóvastagság esetén kezdik meg, pontos ütemterv szerint. Először az autópályákon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon, végül a mellékutakon takarítják a havat - mondta az osztályvezető. Az Útinform november 8. óta teljesen új weboldallal rendelkezik. Ezen, illetve a www.utinform.hu mobiltelefonokra optimalizált verzióján számos hasznos közlekedési információhoz is hozzájuthatnak az érdeklődők - tette hozzá Pécsi Norbert Sándor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.