Kultúra

Tovább tart az "őszi aratás" Vásárhelyen

Tovább tart az "őszi aratás" Vásárhelyen

2013. november 11., hétfő
Tovább tart az "őszi aratás" Vásárhelyen

Meghosszabbítva, november 24-ig tekinthetik meg az érdeklődők a 60. Vásárhelyi Őszi Tárlat kísérő kiállításait, az Aratás - In memoriam Szalay Ferenc életmű- és a tavalyi Tornyai-plakettes László Dániel: Ösvény című egyéni tárlatát.

A Tornyai János Múzeumba ellátogatók betekintést nyerhetnek a Vásárhelyi Őszi Tárlatok hatvan évébe,

Szalay Ferenc

műveinek stiláris és tematikai változásai ugyanis hitelesen jelzik a tárlat koncepciójának és arculatának alakulását. Az idén januárban elhunyt Munkácsy-díjas, Tornyai-plakettes, Érdemes Művész alkotói munkássága ezer szállal kötődött az Alföldhöz és Hódmezővásárhelyhez Legmeghatározóbb korszakának, az 1960-as és 1970-es években készült művei drámai erővel ábrázolják a magyar parasztság sorsában és életvitelében bekövetkezett változásokat. A kiállításon szerepel Szalay Ferenc számos korai képe, de láthatóak bensőséges világot ábrázoló enteriőrök éppúgy, mint nosztalgikus hangulatú portréi. A kiállításhoz kapcsolódóan Szalay Ferenc munkásságát méltó módon reprezentáló, impozáns művészeti albumot adott ki a múzeum. Szintén egy héttel tovább látogatható az 59. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíjasának, László Dániel festőművész egyéni kiállítása a múzeum földszinti termeiben. A látogatók közel ötven festményen keresztül járhatják végig

László Dániel

"fény" felé vezető ösvényeit. A kiállítás három nagy téma köré épül: az otthon melege, a családi légkör harmonikus világával szemben az elmúlt fél évszázad tárgyi (rom)kultúrájának mementói, hideg épületbelsői állnak. De ezeken a lepusztult világot ábrázoló festményeken is hangsúlyos besütő napsugár. Bensőséges hangulatot árasztanak az El Camino, illetve a Mária-út ihlette sorozatok, melyek spirituális és lelki tartalmamat töltik fel László Dániel műveinek nézőit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.