Közélet

Terítéken Európa jövője – konferencia az európai polgárságról és a polgári Európáról + FOTÓK

Terítéken Európa jövője – konferencia az európai polgárságról és a polgári Európáról + FOTÓK

2013. november 8., péntek
Terítéken Európa jövője – konferencia az európai polgárságról és a polgári Európáról + FOTÓK
konferencia11_gs

„Növekedni fog az euroszkepticizmus, de az európai integrációnak nincs alternatívája” – jelentette ki Trócsányi László párizsi magyar nagykövet az „Európai polgárság vagy polgári Európa?” című konferencián.

Szembesülni kell azzal, hogy az európai polgárok elvárják, hogy az EU képes legyen a felmerült kérdésekre valós politikai válaszokat adni – szögezte le az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete keretében működő Europe Direct konferenciáján

Trócsányi László

. A párizsi magyar nagykövet szerint nem egy bürokratikus európai integrációt szeretnének a polgárok, amelyik nagyon részletes direktívákat ad például a technikai szintű kérdésekre, hanem a felmerülő nagy kérdésekre konkrét, politikai válaszokat akarnak. Erre példaként az emigrációt, a környezetvédelmet és az energiaszektort említette, mely területeken konkrét válaszokra van szükség. Ezek az elvárások alapvető változást igényelnek az európai intézményektől, a korábbi munkamódszerek felváltását. Trócsányi emlékeztetett, az EU nem egyfajta kívánságlista, ez egy folyamat, ami hat tagállammal elkezdődött 1958-ben, s mára 28 ország a tagja. Az unió szükséges a párizsi magyar nagykövet szerint, 2013-ben egy globális világban gyakorlatilag nélkülözhetetlen. „Arról viszont lehet és kell is vitatkozni, hogy milyen is legyen ez az európai integráció. Franciaországban, ahol nagykövetként dolgozom, nagy vita fog megindulni arról, hogy milyen Európai Uniót akarunk. Amikor bővült az európai közösség ez nem volt prioritás, mert az volt a legfontosabb, hogy miként lehet csatlakozni. De most már 28 tagja van ennek a nagy családnak, és vizsgálni kell, hogy jól működik-e az unió vagy sem” – részletezte. Fontos kérdésnek nevezte, hogy az 500 millió polgárt számláló EU-ban hol is van az egyén helye, amit szintén vizsgálni kell. Kijelentette, örökzöld téma és foglalkozni kell a nemzeti parlamentek szerepvállalásával az európai integrációban. Erre még mindig nincs válasz. Trócsányi László az euroszkepticizmus erősödését prognosztizálja, amelyet generál a gazdasági válság is, s szerinte nehéz tagállamok szintjén kezelni olyan problémákat, amelyek az egész közösséget érintik. Mindemellett a nagykövet úgy látja, az európai integrációnak nincs alternatívája.

konferencia09_gs

„Ez most más!” – jelmondattal indult az EP-kampány

A Rektori Hivatalban megrendezett „Európai polgárság vagy polgári Európa?” című konferencián a jövő évi EP-választások is szóba kerültek.

Lővei Andrea

, Európai Parlament Tájékoztató Irodájának vezetője elmondta, az EP Strasbourgban szeptember 10-én indította központi intézményi európai parlamenti választási kampányát. Ez az intézményi, vagyis nem politikai kampány három részből áll. A kampány második szakasza februárig tart, amelyben öt téma körül vizsgálják az EP jogalkotási tevékenységét, ezáltal szeretnék bemutatni a potenciális szavazópolgároknak mindazt, amit a testület végzett. „A foglalkoztatás, a gazdasági válság, a pénzügyek, az EU szerepe a világban és az életminőség” – sorolta az öt témakört Lővei Andrea. 2014 márciusában pedig úgynevezett mozgósító kampányt indítanak, melyben a választások részleteire hívják fel a választók figyelmét. Lővei Andrea megjegyezte, a fiatalok és a nők választási hajlandósága alacsonyabb Európa-szerte, ezen is szeretnének javítani. „Ez most más!” – ezt hirdeti az EP-kampány, utalva arra, hogy a Lisszaboni szerződés megváltoztatta az Európai Parlament hatáskörét. Ennek értelmében a 2014-es EP-választásokkor a pártok jelölteket állítanak az Európai Bizottság elnöki tisztére. „Amikor az európai politikai pártokra szavaznak majd az emberek, ezáltal indirekt módon befolyásolni fogják, hogy ki legyen az EB elnöke” – hangsúlyozta Lővei Andrea. Az Európai Parlament Tájékoztató Irodájának vezetője szerint ez közelebb hozza a választókhoz az európai intézményeket, és jobban demonstrálja, hogy van befolyásuk Európa jövőjére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.