Közélet

Sürgős eljárásban tárgyalhatják a bajai videóval összefüggő Btk.-módosítást

Sürgős eljárásban tárgyalhatják a bajai videóval összefüggő Btk.-módosítást

2013. november 4., hétfő
Sürgős eljárásban tárgyalhatják a bajai videóval összefüggő Btk.-módosítást

Kivételes sürgős eljárásban tárgyalhatja az Országgyűlés a hamisított bajai videóval összefüggő büntető törvénykönyvi (Btk.) módosítást - hangzott el a parlament alkotmányügyi bizottságának hétfői ülésén, ahol az ellenzéki képviselők a tényfeltároló újságírás végét jósolták, ha a Ház elfogadja az előterjesztést.

A bizottság 18 igen és 7 nem szavazattal általános vitára alkalmasnak találta az emberi méltóság védelme és a bizonyítékok meghamisításának megakadályozása érdekében javasolt Btk.-módosítást, amelyet

Rogán Antal

és

Kósa Lajos

fideszes, valamint

Harrach Péter

és

Pálffy István

(KDNP) nyújtotta be.

Répássy Róbert,

a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára közölte, a tárca támogatja az előterjesztést. A vitában MSZP-s, a jobbikos és az LMP-s felszólaló is úgy vélte, hogy jelenleg is bünteti a törvény a hamis videó nyilvánosságra hozatalát.

Schiffer András

szerint a hamis vád és a hatóság félrevezetése az tényállás, amely lehetővé teszi a büntetőjogi szankcionálását. Kifogásolta, hogy a gondatlan elkövetést is szankcionálnák a jövőben. Szerinte a bajai videó kapóra jött a kormánypártoknak, mert így elejét tudják venni, hogy a kampányban a "csibészségeiket" nyilvánosságra lehessen hozni.

Ipkovich György

(MSZP) szakmailag aggályosnak és szükségtelennek minősítette a törvénymódosítást. A gondatlanságból elkövetett cselekmény szankcionálása pedig szerinte a véleménynyilvánítás szabadságát sérti.

Staudt Gábor

(Jobbik) azt kifogásolta, hogy a javaslat nem azt bünteti, aki elkövette a hamisítást. Úgy érvelt, hogy a gondatlan nyilvánosságra hozatal büntetésének jelenleg is megvannak a polgári jogi eszközei. A javaslat a médiát akarja korlátozni - értékelte.

Bárándy Gergely

(MSZP) közölte, azzal a céllal egyetértenek, meg kell akadályozni, hogy hamisított felvételeket büntetlenül lehessen készíteni, de szerint a törvényjavaslatban megfogalmazott szöveg megfelel a rágalmazás tényállásnak. Úgy értékelte, hogy a kormánypártok fel akarják használni a jelenlegi helyzetet arra, hogy a tényfeltáró újságírást ellehetetlenítsék.

Pősze Lajos

(független) azon a véleményen volt, hogy az előterjesztésnek semmi köze nincs a sajtószabadsághoz, és a médiától is elvárható az, hogy vállalja a felelősséget a tetteiért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.