Közélet

Solymos megint cégvezetőket menesztene, ők visszautasítják a politikai kampányhadjáratot + VIDEÓ

Solymos megint cégvezetőket menesztene, ők visszautasítják a politikai kampányhadjáratot + VIDEÓ

2013. november 14., csütörtök
Solymos megint cégvezetőket menesztene, ők visszautasítják a politikai kampányhadjáratot + VIDEÓ
varosicegek_sajtaj

Az önkormányzati tulajdonú cégek első háromnegyed éves gazdasági beszámolója ismét apropót biztosított az MSZP-s alpolgármesternek, hogy több igazgató felmentését is javasolja. Az érintettek azt mondják: személyeskedések helyett a szegediek érdekeit kellene inkább szem előtt tartani.

A 100 százalékos önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok 2013. I-III. negyedéves beszámolóját pénteken tárgyalja a közgyűlés, a

Solymos László

MSZP-s alpolgármester nevével fémjelzett előterjesztés a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetőjének,

Erdei Péternek

a felmentését tartalmazza, míg a megyei napilapnak nyilatkozó szocialista politikus az IKV Zrt. vezérigazgatóját is elmozdítaná. A lapnak nyilatkozó Solymos a Szegedi Közlekedési Kft. gazdasági eredményeit is kifogásolta. Az érintettek közös sajtótájékoztatón reagáltak.

Tóth: 7-10 éves járműveket cseréltünk

A Szegedi Közlekedési Kft.-nél (SZKT) gépjárművásárlást, illetve az üzleti tervet kifogásolják, utóbbit 82 millió forint mínuszra tervezte a cég, eközben 34 millió forintnyi nyereséget tartalmaz a háromnegyed éves gazdasági beszámoló. Tóth István Tibor ügyvezető közölte, két jegyterítő autót, egy forgalmi ügyeleti járművet vásároltak, valamint további két „kulcsos” autót. „Összességében 7-10 éves járműveket cseréltünk le, volt, amelyik több mint 300 ezer kilométert futott, vagyis ezeknek az autóknak a fenntartási költségei jelentős többletráfordítást igényeltek volna ahhoz, hogy biztonsággal üzemeltethetőek legyenek” – reagált

Tóth István Tibor

Solymos László immár megszokottá vált, közgyűlés előtti vádpontjaira. Az SZKT gazdasági teljesítményével kapcsolatban az igazgató elmondta, az első félévben gyakorlatilag a terv szerint teljesítettek, majd június végén a cég hitelkeretét biztosító pénzintézet bejelentette, hogy nem támogatja a hitelkeret bővítését, sőt a meglévő meghosszabbítását sem feltétlenül. „Emiatt vészforgatókönyvet kellett készítenünk, s minden olyan beszerzést leállítottunk, illetve olyan költségelemet felül kellett vizsgálni és leállítani, amelyeknél erre lehetőségünk nyílt. Ebből adódóan sikerült a fizetőképességünket megőrizni. Az azonban, hogy pozitív maradt az eredményünk, nem jelenti, hogy nem kell a korábban betervezett elemeket megvásárolnunk, ha jövőre is dolgozni szeretnénk” – jegyezte meg. Tóth emlékeztetett, az elmúlt években másfél milliárd forintot vontak ki a cégből, s a kiegészítő központi támogatásra is szükség volt a gondok orvoslásához, illetve ahhoz, hogy utol tudják magukat érni.

Közgyűlés előtt: cégvezetői válasz az alpolgármester előterjesztésére a VTV Szeged videóján!

Erdei: ezer ember munkahelyét akarjuk megőrizni!

Kritikákat kapott a Szeged és Vásár és Piac Kft., nevezetesen, hogy nem az előírt mértékben törleszti a tagi kölcsönt a város felé, s így több mint 34 milliónyi lejárt tartozásuk van. Erdei Péter ügyvezető a kifogásolt tagi kölcsön törlesztésével kapcsolatban közölte, a kft. elsődleges célja a megfelelő pénzügyi működtetés. „Ha a Solymos László által jelzett mértékben fizetjük vissza a tagi kölcsönt, az rövid úton belül csődbe fogja vinni a társaságot, ami ezer ember munkahelyének megszűnését jelentené. Ez nem lehet érdeke sem a városvezetésnek, sem a cégnek. Bízom benne, hogy tudunk kompromisszumot kötni a kérdésben” – jelentette ki. A város nyilvántart közel 10 millió forintos tartozást az SZVP-vel tavaly kötött üzemeltetési megállapodás alapján, amit vitat Erdei Péter. Emlékeztetett a szerződés azon részére, mely azt tartalmazza, hogy elvégzett beruházások összegével kompenzálható az évi ötmillió forintos üzemeltetési díj, csak épp a város „könnyen elmozdítható” beruházásnak aposztrofálta a fizetős parkolórendszer kiépítését. Ezt az ügyvezető visszautasítja, mint elmondta, ennyi erővel a Nagycsarnokot is el lehet hordani téglánként.

Nagy: fejezze be a politikai kampányhadjáratot az alpolgármester!

Az Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt.-t vezetőjét is újfent „megtalálta” Solymos.

Nagy Ferenc

vezérigazgató elmondta, az IKV-nál tartott belső ellenőrzés nem tárt fel semmilyen hibát, az alpolgármester által emlegetett ügyvédi irodával kötött szerződés pedig a polgármesteri hivatal illetékeseinek a rendelkezésére áll. „A 2002-ben és 2010-ben regnáló vezető külső ügyvéd szerződése alapján kötöttünk szerződést, gyakorlatilag azt vettük át mind a jutalék, mind a díjak tekintetében. Az, hogy az ügyvéd többet dolgozik, s több behajtást produkál, és mindez a jutalékrendszerből adódóan több bevételt jelent, teljesen logikus. A beszámolók minden egyes alkalommal tartalmazzák a jogi költségeket, így nem tudom, milyen adatot nem szolgáltatunk” – magyarázta. Elismerte, valóban késéssel küldte be az IKV a beszámolóját, amit november 8-án reggel tudott az igazgatóság tárgyalni, s aznap délelőtt el is küldték a városüzemeltetési irodának, illetve személyesen is átadták az anyagot, így nem érti, milyen alapja van azoknak a megjegyzéseknek, hogy a városházán nem kapták meg a cég anyagát. Nagy Ferenc példaként a város honlapjáról is elérhető közgyűlési előterjesztést is említette,

Szentistványi István

LMP-s képviselő kérdésére válaszolva a

Botka László

polgármester kézjegyével ellátott iratban az olvasható, hogy az IKV beszámolójából tájékozódhat az LMP-s politikus. „Ha még a polgármester úr is tudott arról, hogy az IKV beküldte az anyagot, akkor kérdezem én, hogy mégis mit nem küldtünk be? Ráadásul a hivatalból a 'nem beküldött' anyaggal kapcsolatban a munkatársainkat kérdezgetik a hivatali dolgozók, hogy egy-egy adat mit jelent...” – utalt a városvezetés kommunikációjának „kettősségére”. Nagy Ferenc a személyét ért támadásokkal kapcsolatban megjegyezte, minden feltett kérdést szakmai alapon megválaszolt, és minden alkalommal ki is derült, hogy semmilyen „turpisság” nincs az adott ügy mögött. Ez szerinte mindössze arra jó, hogy a napi munkájukban akadályozza őket. „Ismételten megkérem Solymost László alpolgármestert, hogy a politikai kampányhadjáratot fejezze be, s legyen szíves szakmailag elemezni mind az IKV Zrt., mind a többi önkormányzati cég munkáját” – szögezte le, és hozzáfűzte, szerinte inkább a hivatallal való együttműködésük gördülékenységén kellene javítania a szocialista politikusnak, hogy hatékonyan szolgálják Szeged fejlődését, ahogy teszik ezt a cégvezetők is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.